Anton Pavlovič Čehov

Velikan drame koji nije vidio svoje predstave

Čehov se počeo baviti pisanjem tijekom srednje škole, kada je objavljivao tekstove i uređivao školske novine.
Kultura / Knjige | 29. 01. 2021. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književni klasik Anton Pavlovič Čehov (1860-1904), čiji se stil odlikuje jednostavnošću, izvanrednim darom zapažanja i specifičnom atmosferom, bliskom impresionističkom postupku, rođen je na današnji dan, 29. siječnja 1860. godine.

Čehov je otvorio nove puteve za kazališnu umjetnost i stvorio novi dramski oblik - lirsku dramu, izvršivši tako ogroman utjecaj na svjetsku literaturu, posebno na dramu.

Napisao je drame: "Galeb", "Tri sestre", "Ujak Vanja" i "Višnjik", te novele i pripovijetke: "Čovjek u futroli", "Arhijerej", "Kuća na kat", "Dušica", "Tri godine", "Ogrozd", "Paviljon broj šest", "Stepa", "Seljaci", "Činovnikova smrt" i "U uvali". Objavio je i zbirke humoreski "Melpomenine bajke" i "Šarene priče".

Čehov se počeo baviti pisanjem tijekom srednje škole, kada je objavljivao tekstove i uređivao školske novine.

Prva drama koju je napisao "Bez oca" nikada nije pronađena, a nastala je dok je još bio u srednjoj školi, kada je njegov otac bankrotirao i s obitelji se preselio iz Taganroga u Moskvu - ali bez Antona, navodi Srna.

Nakon srednje škole i Anton je otišao u Moskvu, gdje je upisao medicinu na Moskovskom univerzitetu, a, kako bi mogao platiti studije, piše i objavljuje anonimne članke u studentskim časopisima, te kasnije i u časopisima kao što su "Peterburška gazeta" i "Novo vrijeme".

Video: ANTON PAVLOVIČ ČEHOV: monodrama O štetnosti pušenja...

Iako je Čehov bio liječnik, zbog nezavršenog diplomskog rada, nikada nije stekao tu titulu.

Mnoga djela koja je Anton Pavlovič Čehov napisao nisu bila ni objavljena niti izvedena za njegovog života. Bolovao je od tuberkuloze.

Tijekom 1892. i 1893. godine, kada je vladala epidemija kolere, Čehov je besplatno liječio najsiromašnije ljude.

Na njegov dalji rad najviše je uticalo otvaranje kazališta "Moskovski umjetnički teatar".

Svoju posljednju priču "Zaručena" Čehov je objavio 1903. godine, nakon čega je njegovo zdravlje bilo sve gore.

Anton Pavlovič Čehov preminuo je 15. srpnja 1904. godine u Badenweileru, u Njemačkoj, a sahranjen 22. srpnja na groblju Novodevičje, u Moskvi.

Kopirati
Drag cursor here to close