Valentinovo u Narodnoj knjižnici HNŽ Mostar

Tiha kiša i ljubav na prvi pogled

Valentinovo u Narodnoj knjižnici HNŽ Mostar
Kultura / Knjige | 14. 02. 2023. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Valentinovo ili Dan zaljubljenih prigodno je obilježen danas, 14. veljače 2023. godine, u Narodnoj knjižnici HNŽ-a Mostar. Knjižnicu su posjetili učenici Srednje prometne škole iz Mostara s profesoricom Iris Pejković i učenici Srednje likovne škole Gabrijela Jurkića iz Mostara s profesoricom Martinom Saretovom. Profesorice su osmislile i vodile prigodan program u povodu Valentinova.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi profesorica Pejković najavila je interpretaciju pjesme „Tiha kiša“ koju je napisala Iva Vego, učenica Srednje prometne škole iz Mostara. Interpretaciju pjesme izvela je Rafaela-Luana Jerković, također učenica Srednje prometne škole iz Mostara, pobjednica prošlogodišnjega županijskog natjecanja recitatora.

Interpretacija je bila odličan uvod u program debate koja je ovaj put nosila naziv „Ljubav na prvi pogled“. Jedna skupina negirala je postojanje ljubavi na prvi pogled, a druga branila teze kako je ljubav na prvi pogled ipak moguća. Tijek debate bio je više nego zanimljiv, vrlo dinamičan, a obje strane aktivno su sudjelovale u obrani svojih teza.

Naravno, kada je o ljubavi riječ, nitko nije ravnodušan, bez obzira koje stavove zastupao pa je vrijeme za debatu brzo proteklo i kao da ga je ponestalo za sve ono što su djevojke i mladići koji su sudjelovali u debati htjeli dokazati svojim argumentima. Nije bilo pobjednika jer su obje strane imale argumente na svojoj strani – postoje ljubavi koje su se rodile na prvi pogled i postoje one koje su s vremenom postale ljubav.

Danas se o ljubavi mnogo govori i mnogo je „znalaca o ljubavi“, ali ovakvih, konkretnih i argumentiranih sučeljavanja i razmjena misli, iskustava pa i rasprava, kada je riječ o srednjoškolskome uzrastu, nedostaje.

Knjižnica je idealno mjesto za ovakve susrete jer se na jednome mjestu, na policama knjižnice, među koricama knjiga krije obilje iskustava, doživljaja i zanosa koje govore o ljubavi, od prvih početaka književnosti do danas – kada nove generacije pisaca ne prestaje motivirati tema ljubavi. Iako se kroz povijest pojam ljubavi različito tumačio, ne prestaje biti temeljno nadahnuće književnoga stvaralaštva.

Budući da se ljubav najbolje izražava stihovima, za sve koji slave Valentinovo poklanjamo stihove pjesme koja nosi naziv„Tiha kiša“, autorice Ive Vego u kojima smo danas i mi uživali u Narodnoj knjižnici HNŽ-a Mostar.

 

TIHA KIŠA

Te se noći nebo kišom otvorilo. Lagano su sijevale munje i kapljicama osvijetlile put.

Mi smo se razišli, a kiša je prala suze koje su klizile niz moje obraze.

U različitim smo gradovima, a nekada smo zajedno njima šetali.

Sada su u svakome od njih natopljeni jastuci.

Našim šetnicama lutaju sjenke i neizgovorene misli.

Razmišljam o tebi, a mjesec i zvijezde šaljem da te prate.

I anđeli su dobili isti zadatak.

Ne pričam ljudima o tebi. Zaključana si uspomena u mome srcu.

Moja si tajna i čežnja...

Ali, tko zna, možda ćemo opet šetati skupa, a kiša će prestati padati.

Kopirati
Drag cursor here to close