Autora Ante Čuvala

Tropletovi dani kulture: U Mostaru predstavljene knjige Ante Čuvala

Miroslav Nikolić, predsjednik HKD ''Troplet'', rekao je kako ova organizacija ove godine ima brojna događanja povodom Tropletovih dana kulture.
Kultura / Knjige | 13. 11. 2018. u 22:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Tropletovih dana kulture 2018 u Hrvatskom domu H. S. Kosača u Mostaru HKZ Troplet organizirao je „Susret s autorom“ prilikom kojeg je prestavljen prof. dr. Ante Čuvalo i njegove tri izuzetno vrijedne knjige koje je objavio ove godine.

''Knjiga Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.)'' je nastala na temelju arhivskih materijala mjesnih narodnih odbora koji su nađeni u podrumu općinske zgrade u Ljubuškom. Knjiga ima 502 stranice i podijeljena je u 4 dijela. U prvom dijelu, govori se o između ostalog o dolasku partizana u ljubuška sela (Eto ih!), o životu na kartice, odlascima na branje kukuruza, smicanju koza, o uzgoju pamuka i kikirikija, prisilnim otkupima, prisilnom radu, seljačkim radnim zadrugama, kontroli duhana, raznim porezima i nametima, predvojničkoj, komisijama, evidentičarima, popisima svega i svačega, zborovima i mitinzima. Drugi dio sadrži, između ostaloga, razna odobrenja, dozvole, potvrde, kazne i progone, popise i slično. U trećem dijelu su prijepisi izabranih dokumenata a u četvrtom preslika istih.

Knjiga ''Croatian Martyrs for the Faith (Hrvatski mučenici za vjeru)'' ima 94 stranice, te uz predgovor sadrži popis pobijenih hrvatskih katoličkih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca u 20. stoljeću. Autor navodi da su „crkveni ljudi“ stradavali i drugim narodima u Europi u II, svjetskom ratu i poslije ali nigdje u toj mjeri kao Hrvati. U nacističkoj Njemačkoj 220; Istočnoj Njemačkoj 110; Slovenija 220; Poljska 187 svećenika; Slovačka 14; Mađarska “oko deset”; Albanija 67, a među Hrvatima ih je pobijeno blizu 700.

Knjiga je napisana na engleskom jeziku i namijenjena svjetskoj javnosti a posebno onima koji proučavaju hrvatsku povijest ili/i dolaze na naše prostore pa se žele upoznati s hrvatskom prošlošću.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru predstavljena knjiga 

Treća knjiga koja je predstavljena zove se ''100. obljetnica pravaške saborske interpelacije 1918.-2018. – Grozote u Odesi 1916.-1917.'', ima 214 stranica i govori o stradanju, mučenju i ubijanju tisuća zarobljenih pripadnika austrougarske vojske, Hrvata i Slovenaca, koje su zarobili Rusi a mučili srpski oficiri prisiljavajući ih da stupe u kraljevsku srpsku vojsku tijekom 1916. i 1917. godine. O ovome se malo ili nikako zna. Ovo je prva knjiga koja nakon 100 godina donosi interpelaciju koju je zastupnik Aleksandar Horvat podnio u Hrvatskom saboru. Ovdje se donose strašna svjedočenja preživjelih iz Odese.

O tome je nešto kratko pisao i Krleža: “U Odesi je počelo. U krvavoj Odesi, u Kanatnom zavodu, gdje se masakriralo en masse i gdje su pokapajući mrtvace rekli onom grobaru, da ne treba da znade tko su ljudi, jer to su Hrvati. U Odesi se je klalo, tamo su pucale kosti i tamo su se davili utopljenici…”. A Hrvoje Hitrec je na predstavljanju u Zagrebu između ostaloga rekao „Kada jednoga dana bude napisana cjelovita knjiga o hrvatskim stradanjima u dvadesetom stoljeću, njezin bi naslov trebao biti „Od Odese do Ovčare“.

 U predstavljanju, pored autora, prof. dr. Ante Čuvala, sudjelovali su  Anita Martinac, književnica; Hrvoje Mandić, povjesničar angažiran u Hrvatskom dokumentacijskom centru Domovinskog rata u BiH i fra Mića Stojić, voditelj Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“. 

Miroslav Nikolić, predsjednik HKD ''Troplet'', rekao je kako ova organizacija ove godine ima brojna događanja povodom Tropletovih dana kulture.

''Započeli smo još 21. listopada hodočašćem na Bobovac u sklopu molitve za Domovinu, zatim smo imali različita događanja, sve danas do promocije ovih knjiga'', rekao je Nikolić.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru predstavljena knjiga 

Naglasio je kako će biti organizirana i prodajna izložba, a a sredstava koja skupe bit će za izgradnju spomen obilježja žrtvama Vukovara u Mostaru.

''To je jedan od priroiteta u kulturnom smislu, jer Grad Vukovar je grad prijatelj Grada Mostara, a naša akcija je samo poticaj i poziv institucijama od gradske vlasti, građana, poduzeća pa do HVIDRA-e i ostalih udruga da se okupimo oko te ideje i napravimo spomen obilježje koje ce biti dostojno za te žrtve'', rekao je Nikolić.

Dodao je kako Tropletovi dani kulture završavau u nedjelju, kada će se članovi ove udruge zajedno sa ostalim okupljenima pokloniti žrtvama Vukovara i na Humu zapaliti 27 baklji.

O autoru

Ante Čuvalo je politički emigrant od 1965. do 1990. Bio biran od Hrvata diljem svijeta u Hrvatsko narodno vijeće tri puta. Studirao filozofiju i teologiju i potom stekao doktorat iz povijesti na Ohio State University.

Bio je profesor povijesti na Ohio State University i potom na collegu u Jolietu blizu Chicaga.

Objavio je nekoliko knjiga na engleskom i hrvatskom jeziku kao i brojne članke o Hrvatima, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Po povratku u domovinu, supruga prof. Ikica i on utemeljili su izdavačku kuću CroLibertas Publishers i objavili su nekoliko knjiga na engleskom, španjolskom i hrvatskom.

Kopirati
Drag cursor here to close