Sveučilište u Mostaru

U Mostaru predstavljena knjiga ''Izrael – narod u danu rođen'' profesora Borisa Havela

Profesor Havela za nju je rekao kako je ova knjiga na neki način identitetski korijen hrvatskog naroda i samih kršćana.
Kultura / Knjige | 09. 05. 2024. u 12:27 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru u povodu Dana Europe organizirao je predstavljanje knjige ''Izrael – narod u danu rođen'' autora prof. dr. sc. Borisa Havela. Riječ je o trodijelnoj ediciji koja se bavi Erec Izraelom.

Foto: Bljesak.info / Knjiga ''Izrael – narod u danu rođen''

Profesor Havel za nju je rekao kako je ova knjiga na neki način identitetski korijen hrvatskog naroda i samih kršćana.

''Judeokršćanska tradicija je ključna odrednica hrvatskoga i kršćanskoga identiteta i zato je dobro poznavati što je povijest židovskog naroda, kako je nastao taj narod i zašto se on naziva izabranim narodom. Ako igdje postoji razumijevanje zašto je dobro i korisno poznavati povijest židovskog naroda to je ovdje'', kazao je Kohbe.

Foto: Bljesak.info / Prof. dr. sc. Boris Havel

Naime, prvi svezak knjige koji je predstavljen u Mostaru odnosi se na razdoblje od Abrahama do Bar Kohbe koje obuhvaća razdoblje od oko 2.000 godina prije Krista do 135. godine kada je židovski narod potjeran iz svoje zemlje, a kada je Judeja preimenovana u Palestinu. Riječ je o znanstvenom djelu od gotovo 1.000 stranica.

Na predstavljanju osim autora prof. dr. sc. Borisa Havela sudjelovali su i dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Dražen Barbarić, a nazočnima se obratio i rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić istaknuo je kako je povijest Izraela važna povijesna, religijska, kulturološka i politološka tema.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru predstavljena knjiga profesora Borisa Havela

''Izrael se nalazi u temeljima današnje europske civilizacije te je njegovo razumijevanje u svim aspektima njegove pojavnosti nezaobilazno. Nažalost, postoje glasovi koji to ne razumiju i idu putem antisemitizma, a to je onaj isti put koji smo vidjeli 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, a koji danas poput aveti izlazi na površinu, pa čak i u našoj u Europi'' naveo je prof. dr. sc. Tomić.  

Čestitao je nazočnima ujedno i Dan Europe, kako je naveo, dan kada slavimo mir, pobjedu nad zlom zvanim fašizam i kada slavimo različitost ali i na nekim način obilježavamo neviđen projekt civilizacije - projekt EU kojem i mi kao zemlja BiH težimo.

Danas obilježavamo taj dan i to predstavljanjem jedinstvene knjige 'Izrael - narod u danu rođen', podvukao je rektor Tomić, napominjući kako je povijest Izraela važna povijesna, religijska, kulturološka i politološka tema.

''lzrael se nalazi u temeljima današnje europske civilizacije te je njegovo razumijevanje u svim aspektima njegove pojavnosti nezaobilazno. Što bi Europa bila bez izraelskoga naroda i domovine tog naroda - države Izraela...( ) Nažalost postoji glasovi koji to ne razumiju i idu putem antisemitizma, a to je onaj isti put koji smo vidjeli 30.- ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, a koji danas poput aveti izlazi na površinu, pa čak i u našoj u Europi'' naveo je prof. dr. sc. Tomić.  

Podsjetio je da je na tom tragu Senat Sveučilišta u Mostaru 2023. godine donijelo odluku o pokretanju kolegija za sve studente Sveučilišta na kojem će se učiti o holokaustu. Kolegij je kreiran na temelju preporuka IHRA za nastavu i učenje o holokaustu i upravo na njemu predavanje drži i prof. dr. sc. Havel. 

''Cilj kolegija je razvijanje znanja o holokaustu, osiguravajući točnost u razumijevanju i znanju pojedinca te podižući svijest o mogućim posljedicama antisemitizma'', naveo je prof. dr. sc. Tomić.

Povijest Izraela je prva od tri knjige u kojima je obrađena povijest hebrejskog, izraelskog i poslije židovskog naroda, poglavito na području  današnje Države Izrael i okolnih zemalja, od njegova početka prije četiri tisućljeća do danas.

Drugi svezak, čije je objavljivanje planirano 2025., posvećen je povijesti Izraela od 135. do 1882. godine, u vrijeme dok je židovski narod u najvećem broju živio izvan svoje zemlje. Tema treće knjige je nastajanje Države Izrael od kraja 19. stoljeća, kad su se Židovi počeli doseljavati u svoju domovinu s nakanom da u njoj obnove državu, do danas.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru predstavljena knjiga profesora Borisa Havela

Prof. dr. sc. Boris Havel hrvatski je politolog, povjesničar i prevoditelj, stručnjak za Bliski istok. Podrijetlom je iz Bosne i Hercegovine. Havel je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na Sveučilištu u Mostaru drži predavanja iz kolegija o holokaustu kreiranog na temelju preporuka IHRA za nastavu i učenje o holokaustu.

Za knjigu koja je predstavljena na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru ''Izrael: narod u danu rođen. Knjiga prva: povijest Izraela od Abrahama do Bar Kohbe'' dobio je državnu nagradu za znanost 2023. godine u Republici Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close