Predstavljanje u Ljubuškom

'Izopačeno čovječanstvo': Knjiga koja govori o našoj svakodnevnici

Knjiga govori o ljudskim slabostima, problemima zla, lažima, licemjerstva iz primjera svakodnevnog života
Kultura / Knjige | 10. 04. 2018. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga zanimljivog naslova, "Izopačeno čovječanstvo" autorice Žane Alpeza predstavljena je u ponedjeljak u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom.

Knjiga govori o ljudskim slabostima, problemima zla, lažima, licemjerstva iz primjera svakodnevnog života, te je ustvari skup kolumni koje je Alpeza pisala. Uz autoricu, o djelusu govorili Zoran Kavedžić i Danijela Škegro.

Na samom početku promocije, voditeljica Anamarija Nosić pročitala je recenziju fra Roberta Jolića u kojoj se navodi kako osobitu pozornost autorica posvećuje rubnim skupinama društva, prenosi Radio Ljubuki.

"To su ujedno i najljepše stranice njezine knjige, no opet to nisu prazne riječi, nego ona govori iz vlastitog iskustva, točnije iz vlastitog zauzimanja za te skupine. Dirljive su njezine riječi o bolesnicima na psihijatriji i njihovom dočeku Božića, u samoći nerijetko zaboravljeni od svih. Autorica pokušava u nekim svojim kolumnama ne samo opisati stanje i prikazati nam ljude koji na različite načine pate, nego ući i u strukturu grijeha i zla, dakle, odgovoriti na pitanje kako je sve to moguće i koji su zapravo korijeni zla. Toliko ustrajno žigoše one koji zapravo prouzročuju bol i nesreću drugima, kao i pojave koje su nerijetko postale gotovo normalne, a zapravo su čista degradacija iskonskog Božjeg čovjeka. Izopačeni su oni koji iskorištavaju svoje radnike, oni koji svoje pozicije koriste, ne za zajedničko dobro nego za privatne džepove i probitke. Ono što autoricu posebno užasava je posvemašnji primitivizam, veoma je simpatičan opis "seljačina", primitivaca koji su nešto zaradili, ili prije stekli kriminalnim metodama, a sada se "pušu", misle da mogu kupiti sve za novce", navodi se, između ostalog, u ovoj recenziji.

Mišljenje o Alpezinom djelu dao je i Zoran Kavedžić.

"Žana u ovoj knjizi, koja je njezin prvijenac, govori o raznim patnjama, govori o nepravdi, kako je zlo ušlo na velika vrata. Žana to primjećuje u svojim kolumnama, ali ona nudi i rješenje, to rješenje jeste kroz Krista, kroz duhovnost", rekao je Kavedžić.

Danijela Škegro je pak rekla kako je Alpeza preko svojih kolumni poslala brojne poruke. "Mnogi ih nisu shvatili, no ako ih nisu shvatili danas, život će ih naučiti da ih shvate sutra, jer zaista sve ovo o čemu Žana piše je svakodnevnica, tu ništa nije izmišljeno", navela je Škegro.

Autorica Žana Alpeza je rekla kako je ova knjiga nastala kao rezultat njezinog razmišljanja i pokušaja razotkrivanja naših unutarnjih tvrđava, što je pokušala prenijeti u svoje kolumne, koje su sada objedinjene u zasebnu knjigu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close