Široki Brijeg

U Franjevačkoj galeriji predstavljeno troknjižje fra Vendelina Karačića

Kultura / Knjige | 04. 08. 2016. u 19:27 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U svratištima muza'', ''Glasnik dobrote Gospodnje'' te ''Iz vječnosti kaplje vrijeme'' nazivi su tri knjige koje je u četvrtak navečer u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu predstavio fra Vendelin Karačić.

Troknjižje su, osim samog autora, predstavili brojni rezecenti i izlagači, a uvodnu riječ u ime nakladnika imao je fra Ivan Ševo.

''Likovno označen ključni stih ili pomno birana riječ plod su prisnog dijaloga skladne slikarske i pjesničke misli koji i u takvoj harmoniji ostavljaju slobodu izrazu pojedinca'', stoji između ostaloga u jednoj od rezencija troknjižja.

Fra Vendelin Karačić rođen je u Gornjem Crnču pored Širokog Brijega 18. studenog 1942. godine. Malu je maturu položio u Čitluku 1957. godine, a gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom, a nakon privatno položenoga IV. razreda, maturirao je 1961. u Dubrovniku. Teologiju je studirao u Sarajevu i Ljubljani od 1961. do 1968. U međuvremenu je odslužio vojni rok (1962. - 1964.).

Član je Hercegovačke franjevačke provincije. Za svećenika je zaređen 9. srpnja 1967. u Sarajevu. Službovao je na Širokom Brijegu, u Zagrebu, Mostaru i Drinovcima. Od 1990. živi i radi u Širokom Brijegu. Voditelj je umjetničkoga programa i ravnatelj Franjevačke galerije. Predavao je filozofiju umjetnosti (1997. – 2013.) na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg. Piše eseje i kritike. Bavio se novinarstvom i surađivao je s više listova i časopisa, što i danas povremeno čini. Bio je član Uredništva Svjetla riječi. Uredio je više zbornika i drugih publikacija. Do 2013. godine bio je glavni urednik časopisa za znanost, kulturu i umjetnost Akademija.

Dosad su mu objavljene knjige: Dosjetke i šale s mirisom tamjana (koautor fra Lucijan Kordić), Zagreb, 1996.; zbirka eseja Svjedočanstva vremena, Široki Brijeg – Zagreb 1998.; Šale i bacanije u sjeni zvonika, Široki Brijeg, 2000.; likovna monografi ja Fra Mirko Ćosić, Široki Brijeg – Mostar, 2004.; Smiješnice i doskočice, zbirka šala, Široki Brijeg, 2008.; Odjeci, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Zagreb, 2012.; Slikopisi u kamenu, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2012.; Lav i mrav, zbirka pjesama, Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2013.;Neograđeni vrta, Briješki pleter, Široki Brijeg, 2013.;

U suzvučju postojanja, zbirka pjesama, Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2014.; Sićušnice, zbirka pjesama, Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2014.; Kronova galija, zbirka pjesama Društvo hrvatskih književnika HB, Mostar, 2014.; Glasnik dobrote Gospodnje, zbirka pjesama, MH Široki Brijeg, 2016. U mladosti je objavio petnaestak lirskih pjesama u crkvenim listovima i časopisima (Marulić, Crkva u svijetu, Kršni zavičaj...).

Kopirati
Drag cursor here to close