Mostarsko ljeto

U Centru za kulturu Mostar promovirana knjiga ''Husein Husaga Ćišić''

''Nadograđujući stanovišta svojih prethodnika, Husein Ćišić nas povezuje s prošlošću i naslijeđem, zalažući se za principe individualnog osvještenja, općeg dobra, korisnog i plemenitog''
Kultura / Knjige | 16. 07. 2022. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu Mostar u petak 15. srpnja 2022. godine je u okviru međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2022'' promovirana knjiga ''Husein Husaga Ćišić''. Knjigu je priredila i napisala uvodnu studiju Irma Marić.

''Život i djelo Huseina Husage Ćišića svestran je i značajan segment bošnjačkih i bosanskohercegovačkih identitetskih prepoznatljivosti. S pravom se taj znameniti čovjek može smatrati izuzetno velikim i to ne samo u našim okvirima. U pitanju je sveobuhvatan profil koji u prvom planu preispituje postojanje, a potom, kroz perivoje pamćenja, povijest i kulturu Balkana. Nadograđujući stanovišta svojih prethodnika, Husein Ćišić nas povezuje s prošlošću i naslijeđem, zalažući se za principe individualnog osvještenja, općeg dobra, korisnog i plemenitog, te nesumnjivom snagom i brojnim istupima iz zone komfora ostavlja znamenitu poruku onima koji znaju prepoznati znakove pored puta. Već i površan uvid u pisanu ostavštinu Huseina Husage Ćišića, negdašnjeg gradonačelnika Mostara, ukazuje na vrlo znakovitu životnu i profesionalnu putanju što nesumnjivo potvrđuje da je riječ o jednom od najistaknutijih intelektualaca, političara, kulturnih djelatnika u XX vijeku u Bosni i Hercegovini. Bez dileme, riječ je o čovjeku koji je, poput Hamze Hume, ostavio svjetla onima koji dolaze'', iz uvodne studije Irme Marić.

Promotor Hadžem Hajdarević izrazio je zadovoljstvo promocijom knjige u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto''.

''Jako je dobro da je u okviru 'Mostarskog ljeta' organizovana promocija vezana za jednu od najvažnijih ličnosti u Mostaru tokom XX vijeka. U BiH, inače, postoji možda 15-tak ljudi koji su u fundusu bh državnosti, koji su među najveći borcima za neku socijalnu pravdu, a u isto vrijeme i svrstavanje BiH kao normalne i funkcionalne državne zajednice, i među njima je svakako Husein Husaga Ćišić. Inače, knjigu je uradila naša profesorica Irma Marić, tu su odabrani tekstovi Husage Ćišića iz njegove publicistike, iz njegovog pokušaja bavljenja književnim poslom. U svakom slučaju, jako je dobro da su se organizatori 'Mostarskog ljeta' i izdavačka kuća 'Dobra knjiga', da su se svi skupa, sjetili velikog bh patriote Huseina Husage Ćišića'', ističe Hajdarević.

Foto: PR / Promovirana knjiga ''Husein Husaga Ćišić'' u okviru Mostarskog ljeta

Knjigu ''Husein Husaga Ćišić'' izdalo je izdavačko-štamparsko poduzeće ''Dobra knjiga'' iz Sarajeva.

''Dobra knjiga' je u okviru biblioteke 'Dobri Bošnjani' objavila preko 30 naslova, a tri od njih su o Mostarcima. Prva knjiga u biblioteci bila je o Mustafi Ejubović Šejh Jujo, kasnije je Ibrahim Kajan napisao jednu studiju o Mujagi Komadini i ovo je sad treća knjiga o Huseinu Husagi Ćišiću. Mislim da je to moj dug prema Mostaru, jer je grad u kome sam se rodio i odrastao. Iako 20 godina živim u Sarajevu, ne prestaje ta veza, moja kuća je ovdje, moj dom je u Mostaru, bez obzira što je stan u Sarajevu'', naglasio je Izedin Šikalo, direktor izdavačko-štamparskog preduzeća 'Dobra knjiga''' iz Sarajeva.

Moderator promocije bio je Edib Kadić.

Kopirati
Drag cursor here to close