Fric

Čak troje: Pisci iz Mostara u užem izboru za veliku nagradu!

Nagradu Fric organizira tjednik Express a sponzorira Barcaffe. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa te, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa...
Kultura / Knjige | 02. 11. 2022. u 17:17 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žiri Nagrade Fric 2021./22. objavio je imena trinaest književnika i književnica čija su djela ušla u širi izbor za to prestižno 75 tisuća kuna vrijedno priznanje koje tjednik Express dodjeljuje za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u godini dana do 1. srpnja.

Njih je žiri u sastavu Jagna Pogačnik, Igor Vikić, Tomislav Brlek, Čedo Prodanović, Dubravka Vrgoč, Hrvoje Klasić i Dragomira Majhen, izdvojio među 60-ak knjiga prozne fikcije pristiglih na natječaj do početka rujna ove godine.

Foto: Bljesak.info / Promocija romana Adnana Repeše

U širi izbor za Nagradu Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2021/22. ušlo je sljedećih 13 autora i autorica: Amir Alagić ("Ogledalo za krletku"), Marija Andrijašević ("Zemlja bez sutona"), Magdalena Blažević ("U kasno ljeto"), Goran Ferčec ("O životu radnice krajem dvadeset stoljeća"), Miljenko Jergović ("Trojica za Kartal"), Namik Kabil ("Yesterday"), Đorđe Matić ("Niotkud s ljubavlju"), Elvedin Nezirović ("Ono o čemu se ne može govoriti"), Ivica Prtenjača ("Sine, idemo kući"), Borivoj Radaković ("Ne plači, dušo"), Adnan Repeša ("Iza šutnje su planine"), Dalibor Šimpraga ("Izvještaj o generaciji") i Martina Vidaić ("Stjenice").

Nagradu Fric organizira tjednik Express a sponzorira Barcaffe. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa te, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek.

Uži izbor naslova koji će se natjecati za titulu laureata za ovu prestižnu književnu nagradu bit će objavljen 4. prosinca na Sajmu knjiga u Puli.

Foto: Vanja Čerimagić / Elvedin Nezirović

Svi naslovi uvršteni u širi izbor i njihovi autori bit će predstavljeni u Expressovu mjesečniku za književnost BestBooku, kao i na svim pratećim online platformama Expressa i 24sata.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Fric su Damir Karakaš ("Sjećanje šume"), Jurica Pavičić ("Crvena voda"), Darko Cvijetić ("Schindlerov lift"), Marko Gregur ("Vošicki") i Damir Uzunović ("Ja sam").

Kopirati
Drag cursor here to close