Za male i velike

Tjedan Andersena u Mostaru: Uplovili smo u čarobni svijet bajke

Iako je 144 godine prošlo od Andersenove smrti njegove bajke i dalje žive i nezaobilazno su štivo u školama širom svijeta. Andersenova djela rado čitaju i mladi i stari.
Kultura / Knjige | 03. 04. 2019. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana dječje knjige, koji se u cijelom svijetu obilježava  2. travnja, na rođendan slavnog danskog pisca bajki, Hansa Christiana Andersena, Narodna knjižnica HNŽ, Mostar organizirala je manifestaciju 'Tjedan Andersena'.

Tjedan posvećen Andersenu je mozaik različitih aktivnosti za sve dobne skupine djece, ali i za odrasle: knjižničare, roditelje, pedagoge, odgajatelje itd. Cilj manifestacije je približiti i popularizirati knjigu i književnost te  istaknuti važnost čitanja i pripovijedanja.

Foto: PR / Tjedan Andersena u Mostaru

''Zadovoljni smo odzivom korisnika, više od 200 prijavljenih sudionika "Tjedna Andersena". Uplovili smo u čarobni svijet bajki. Vodimo ih u bajkovitu šetnju čudesnim svijetom Andersenovih priča kroz cijeli tjedan. S djecom i mladim ćemo čitati, pričati, crtati i kreativno se izražavati kroz različite aktivnosti. Za djecu predškolskog uzrasta pripremili smo interaktivne pričaonice, za osnovnoškolce različita edukativna druženja, kvizove o pročitanim djelima, likovne i strip radionice, Book Club će na engleskom jeziku prirediti radionice na temu Andersena, a za nešto starije organizirano je predavanje  na temu 'Zašto bajka djetetu?'', poručili su organizatori.

''Bajka je danas izrazito dječji književni žanr. Ona se u maštovitom obliku bavi temeljnim ljudskim problemima. Kroz razmaštane teme, motive i likove bajka  djetetu može najsnažnije predstaviti brojne životne istine. Osim što osvajaju uzbudljivom pričom one  pružaju i obilje životnih pouka. Bajke poučavaju o veličini požrtvovnosti, o važnosti i snazi ljubavi, a valja istaknuti i njezino antidepresivno djelovanje. Njezini su protagonisti neuništivi i nikad se ne predaju. Dijete rado prigrljuje bajku. Ona ga privlači zbog pustolovnosti, neobičnih metamorfoza i osobitih  likova koji dolaze iz svijeta čudesnosti", izjavila je doc. dr. sc. Marija Vasilj ispred organizatora.

Foto: PR / Tjedan Andersena u Mostaru

Iako je 144 godine prošlo od Andersenove smrti njegove bajke i dalje žive i nezaobilazno su štivo u školama širom svijeta. Andersenova djela rado čitaju i mladi i stari.

''Pridružite nam se i uživajmo zajedno u inspirativnom Tjednu Andersena'', navodi se u pozivu iz Narodne knjižnice HNŽ.   

Foto: PR / Tjedan Andersena u Mostaru

 

Kopirati
Drag cursor here to close