Kapitalno djelo

Svečanom promocijom predstavljeno novo izdanje Viteškog ljetopisa

Ovo kapitalno djelo izašlo je po drugi puta u nakladi Udruge Volim Vitez, a dinamična promocija oduševila je okupljene.
Kultura / Knjige | 16. 09. 2023. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vitezu je svečanom promocijom predstavljeno novo izdanje Viteškog ljetopisa, knjige koja na svojih dvije stotine stranica donosi priču o jednoj kalendarskoj godini u Vitezu koju je ispisalo više od tri stotine likova iz Ljetopisa.

Ovo kapitalno djelo izašlo je po drugi puta u nakladi Udruge Volim Vitez, a dinamična promocija oduševila je okupljene.

Naime, sve je počelo osobito emotivnom recitacijom stihova fra Ladislava Fišića „Od groba do groba“, u izvedbi Vatroslava Matića, a zaključeno je, jednako emotivnom skladbom „To je tvoja zemlja“ u izvedbi Ive Jandrića, koji je svojim glazbenim izričajem obilježio jednu povijesnu epohu u Lašvanskoj dolini.

U uvodnom obraćanju glavni urednik Viteškog ljetopisa Jakov Križanović naglasio je: „Kroz ustrajan i objektivan rad tijekom više mjeseci intencija nam je bila očuvati trajni spomen na jedno povijesno razdoblje u itekako dinamičnom prostoru općine Vitez, javlja Viteški.

Ovo djelo, dokumentirano s 250 fotografija, svjedočit će ovim i budućim generacijama o Vitezu i njegovim ljudima, i to na objektivan i vjerodostojan način“. Križanović je, između ostaloga, naglasio ulogu niza suradnika na ovome projektu, koji po prvi puta donosi i rijetko viđene fotografije iz povijesti Viteza, a najavio je promociju Ljetopisa za Vitežane u dijaspori. Isto tako, dodao je kako Ljetopis ima osobitu vrijednost jer je priređen uz potporu Vlade Republike Hrvatske, koja u Lašvanskoj dolini podržava ovaj i niz drugih, važnih projekata.

Okupljenima se obratio i Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice s kojom Vitežani, nakladnici Ljetopisa, razvijaju partnerske odnose provodeći projekte prekogranične suradnje. On je, prenoseći pozdrave predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, naglasio važnost suradnje mladih i novih generacija koje koristeći europske fondove mogu unijeti dodatne vrijednosti u sredinama gdje djeluju.

“Vidimo da Republika Hrvatska i naše jedinice lokalne samouprave stoje vam na raspolaganju, naša iskustva u integracijskim procesima mogu biti veliko iskustvo za sve u BiH prilikom aktivnosti koje se provode na integracijskim procesima”, rekao je Bišćan. Također, pohvalio je aktivnosti Udruge Volim Vitez i portala Viteški.ba uz ideju kako će suradnjom niz projekta provedenih u Vitezu imati prigodu implementirati u Hrvatskoj Kostajnici, gdje su Vitežani, kako je naveo Bišćan, uvijek dobrodošli.

U drugom dijelu promocije prikazan je i zanimljiv film „Putovanje kroz Ljetopis“, kao podsjetnik na ono što je obilježilo jednu godinu u Vitezu.

Svečanoj promociji ljetopisa nazočili su brojni uglednici iz javnoga života, predstavnici vjerskih, državnih, kulturnih, sportskih te gospodarskih struktura javnoga života iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske među kojima su bili izaslanica u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, načelnik Općine Vitez Boris Marjanović, član Uprave franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Drago Pranješ, gvardijan samostana Svetog Franje u Gučoj Gori fra Davor Petrović, konzul Republike Hrvatske u BiH Pero Bilušić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, predsjednica Udruge poslodavaca općine Vitez Katarina Kafadar i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović.

Kopirati
Drag cursor here to close