'U redu je pomoći sebi i drugima'

Studij psihologije: Savjeti kako se nositi s pandemijom

Priručnik se sastoji od 26 stručnih tekstova čiji su autori profesori i studenti. Potaknuti vlastitim osjećajima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, pruženi su brojni savjeti i preporuke, kako iz stručne tako i iz studentske perspektive.
Kultura / Knjige | 18. 03. 2021. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priručnik 'U redu je pomoći sebi i drugima', promoviran je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru,

Naime, priručnik je nastao kao proizvod rada Studija psihologije u suradnji sa Savjetovalištem za studente Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić je istaknuo važnost mentalnoga zdravlja i snage studenata i pohvalio stečeno znanje koje je primijenjeno u priručniku.

Priručnik se sastoji od 26 stručnih tekstova čiji su autori profesori i studenti. Potaknuti vlastitim osjećajima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, pruženi su brojni savjeti i preporuke, kako iz stručne tako i iz studentske perspektive.

Tekstovi su napisani jednostavnim rječnikom, što ovaj priručnik čini jedinstvenim.

"Htjela bih se zahvaliti kolegicama i kolegama na pomoći od same ideje  do  pisanja, uređivanja priručnika, dragim studentima koji su aktivno sudjelovali i koji su napisali izvrsne radove, tako da kada čitate ne možete primijetit razliku između studenata i nas profesora", kazala je dr. sc. Kristina Sesar.

Studentica Lucijana Bošnjak, jedna od autorica priručnika je kazala kako djeca nisu rizična skupina za obolijevanje od covida, ali da su oni itekako ranjiva populacija kada su u pitanju mnoge životne promjene te dodala kako su budući roditelji izloženi dodatnom stresu pa priručnik može biti od velike koristi za roditelje i njegovatelje.

Priručnik je organiziran u tri poglavlja: Djeca, adolescenti i COVID-19, Mentalno zdravlje i COVID-19 te Modeli pružanja psihosocijalne podrške tijekom COVID-19 pandemije. Sva poglavlja nude pregršt psiholoških znanja o skrbi za mentalno zdravlje.

Drugu cjelinu priručnika predstavila je Matea Kovačević, a ona govori o mentalnom zdravlju.

"Kada smo pisali ove tekstove još u prvom valu koronavirusa, nismo bili svjesni da će se situacija prolongirati. Drago nam je da smo upravo mi, na čelu s našim profesorima uspjeli progovoriti o mentalnom zdravlju, kao bitnom dijelu našeg života u koji moramo ulagati svakodnevno", pojasnila  je Kovačević.

 Jedna od autorica Iva Đinkić objasnila je modele pružanja podrške ljudima.

"O tom dijelu u priručniku mogu se pronaći jasni i konkretni savjeti kako pružiti podršku ljudima, djeci, pa i samome sebi. Kao i prethodna dva dijela i ovaj dio priručnika napisan je jednostavnim i svima lako razumljivim jezikom", kazala je Đinkić.

Urednici priručnika su: dr. sc. Kristina Sesar, izv. prof., dr. sc. Arta Dodaj, doc., dr. sc. Marko Odak, doc., dr. sc. Ivona Čarapina Zovko, doc., Vida Vasilj, asist. i Toni Jandrić, asist. 

Kopirati
Drag cursor here to close