Ivana Baković

Kreativna studentica: Zamisli i čestitke kupaca prenosi na torte

''Oduvijek sam voljela kuhati i praviti različite slastice'', kazala je Ivana.
Gospodarstvo / Posao | 15. 03. 2021. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ᴛᴏʀᴛᴇ ɪ ᴋᴏʟᴀčɪ (@slatki_kutak_tg)

Ivana Baković, studentica diplomskoga studija Njemačkoga jezika i književnosti u Mostaru, kreativna je djevojka s čijim smo se domišljatim ručnim radom imali prilike upoznati.

Njezine ukusne delicije, i zanimljive poklon kutije privlače osobitu pažnju, ali i broje ''stalne mušterije''.

''Oduvijek sam voljela kuhati i praviti različite slastice'', kazala je Ivana za TC otkrivajući kako je to ispočetka bilo samo za obitelj, a onda je prije dvije godine počela dobivati i prve narudžbe.

''Tada sam odlučila napraviti i stranicu na facebooku i instagramu i tako malo proširiti posao. Tako sam s vremenom uvidjela da su pored torti i kolača dosta traženi i ''slani zalogaji'' kao npr. kiflice, uštipci i razna druga peciva te sam uvela i njih u svoju ponudu. Slana peciva su jako tražena za slavlja poput rođendana, vjenčanja, za blagdanske trpeze itd.'', otkrila je Ivana.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ᴛᴏʀᴛᴇ ɪ ᴋᴏʟᴀčɪ (@slatki_kutak_tg)

Na pitanje koliko joj treba za pripremu jedne torte kaže kako to ovisi o puno faktora. 

''Prvo napravim biskvite i kremu, složim tortu i tada ide na hlađenje – najbolje preko noći. Zahtjevniji dio rada na torti je svakako dekoracija. Kada tortu oblažem šlagom tada je jednostavnije, jer se umuti šlag, premaže torta i na to stave neke dekoracije ovisi koja je tema. Teži dio je kada tortu oblažem fondanom i kada se rade figurice od fondana jer to ipak zahtjeva više vještina i iskustva. Tako, na ohlađenu i jako čvrstu tortu nanosimo podlogu za fondan a to je buttercream (krema od maslaca i šećera u prahu) te pustimo da se ta krema stisne, tada nanesemo fondan, opet malo ohladimo pa onda figurice od fondana. Teško je definirati koliko vremena treba za jednu tortu jer da bi se napravila jedna najprije ukusna a nakon toga i jako lijepa torta potrebno je zaista jako se posvetiti tome i napraviti to najbolje što mogu'', kaže otkrivajući kako prihvaća narudžbi onoliko koliko zna da može uspješno odraditi. 

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ᴛᴏʀᴛᴇ ɪ ᴋᴏʟᴀčɪ (@slatki_kutak_tg)

Potraga za tortama je velika, a navodi kako se traže za prilike rođendana, pričesti, krizme, krštenja, dok je kroz ljetnu sezonu velika potraga za svadbenim tortama. 

Inspiraciju pronalazi u svemu i svačemu. Nekada mušterije točno opišu što žele, a nekada to prepuste njoj. 

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ᴛᴏʀᴛᴇ ɪ ᴋᴏʟᴀčɪ (@slatki_kutak_tg)

''Volim proučavati na internetu razne metode i tehnike, pokupiti neke nove ideje te tada to primijenim na svojim tortama. Najviše to nastane spontano, kako pravim tako se rađaju ideje te tako svaka torta bude jedinstvena. Gledam to i tako za koga radim tortu, koji su interesi te što ta osoba voli, tako da mi inspiracija za tortu najviše bude upravo slavljenik. Potrudim se najbolje što mogu da ispunim očekivanja svojih mušterija te da svaki slavljenik ima svoju unikatnu tortu koja njemu odgovara'', govori. 

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ᴛᴏʀᴛᴇ ɪ ᴋᴏʟᴀčɪ (@slatki_kutak_tg)

Što se tiče kolača, kaže da su najtraženiji su za Božić. 

''A najtraženije su breskvice. Njih za Božić prodam više od 20 kilograma. Iza njih najviše traženi su oraščići, limunčići, šape… A kroz sezonu najviše se naručuju mađarice, medena pita, trostruki užitak itd. Kolačiće pakiram na tacne pa u celofan ili u ukrasnu kutiju i to je odličan poklon za svaku prigodu. Pored kolača također su jako traženi i muffini sa slatkim dekoracijama, najčešće je to za dječje rođendane ili za krštenja. Pored same izrade slastica također se bavim i dekoriranjem takozvanih ”slatkih stolova” za sve prigode'', ističe. 

Navodi kako zbog studija još uvijek mora sve ''usklađivati''. 

''Ali sada kada je većina predavanja online stižem ponekad napraviti i koju poklon kutiju. Poklon kutijice su kutije od 3 ili više dijela gdje se u svakom dijelu nalaze slike, citati, poruke i slično. To je prekrasna uspomena kao poklon za dragu osobu za različite prigode'', otkriva Ivana. 

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ᴛᴏʀᴛᴇ ɪ ᴋᴏʟᴀčɪ (@slatki_kutak_tg)

Kopirati
Drag cursor here to close