Klub knjige Ivo Andrić

Šarčević predstavlja 'Izvan stroja' u Mostaru

Promocija će se održati u Klubu knjige "Ivo Andrić", u četvrtak 12. listopada 2023. od 19:30. O knjizi i temama kojima se bavi govorit će Almin Kaplan, Tarik Haverić i autor, uz moderaciju Nine Šarca.
Kultura / Knjige | 11. 10. 2023. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izdavačka kuća Synopsis i portal Prometej.ba organiziraju predstavljanje knjige „Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene“ autora Franje Šarčevića. 

Knjiga „Izvan stroja“ izašla je iz tiska ove godine u izdanju Synopsisa i sastoji se od 430 stranica. Prvi dio je esej „Pesimizam uma, optimizam volje“, naslov kojeg je pozajmljen od Antonija Gramscija, u kojem autor uz autobiografske crtice obrazlaže motive i pozicije svog angažmana.

Drugi dio, „Kronika društvenog urušavanja“, sastoji se od 66 analiza i osvrta objavljivanih na različitim portalima od studenoga 2018. do travnja 2023. godine.

''Riječ je o komentarima koji analiziraju bosanskohercegovačku društveno-političku zbilju. Šarčević pritom bira najosjetljivije teme, one teme koje mnogi analitičari i komentatori društvene zbilje zaobilaze. Uz kritiku hrvatskog nacionalizma (...) više tekstova posvećeno je i lažima, obmanama i manipulacijama koje proizvode i u javnost odašilju zagovaratelji građanskih ideja i patriotizma'', navodi u predgovoru Drago Bojić.

U trećem dijelu, „Bosanski bukvar“, autor na sažet način, koristeći se često ironijama i sarkazmima, opisuje 30 "bh." pojmova, po jedan za svako slovo abecede.

Bojić piše Šarčević u svojoj kritici ne štedi nikoga, ponajmanje one koji dolaze iz njegova etničkog i religijskog backgrounda.

''Svjestan da živi u društvu laži, lažnih vijesti i alternativnih činjenica, autor tim više inzistira na nužnosti govorenja istine. Pritom se ne da upregnuti ni u čija kola, ni etnička, ni religijska, ni građanska'', kaže Bojić u predgovoru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close