Najbolji roman

Sarajliji hrvatska nagrada Fric za roman ''Ja sam''

Dobitnik pete Književne nagrade Fric je Damir Uzunović za roman ''Ja sam'', emotivnu priču o odrastanju, obitelji i ljubavi u živopisnoj posveti autorovu rodnom Sarajevu.
Kultura / Knjige | 24. 01. 2022. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: 24sata.hr / Književnik Damir Uzunović

Sarajevski književnik Damir Uzunović dobitnik je pete Književne nagrade Fric.

Na svečanoj dodjeli nagrada u zagrebačkom HNK autoru je uručena nagrada od 75.000 kuna, koju Uzunović nije osobno preuzeo jer je u izolaciji s koronavirusom. Nagradu je u njegovo ime preuzela direktorica Buybooka za Hrvatsku Lada Jurković, piše Tportal.

''Ja sam... raste i sazrijeva skupa sa svojim pripovjedačem, i od kraćih štikleca iz djetinjstva, preko uvjerljivih mladalačkih epizoda, prerasta u remek-djelo zrelog pisca, njegove poetike, svjetonazora i posvemašnjeg prelijevanja vlastitog 'ja' s onim 'ja' koje je izgovoreno na kraju života. Ja sam je rasplesan, veličanstven i dirljiv roman u kojem Uzunović doslovno emotivno ubija čitatelja'', napisala je o romanu Jagna Pogačnik u Best Booku.

''Knjiga je to od preko 400 stranica, građena od tri dijela, od tri priče, a slobodno bismo mogli reći i tri romana'', rekla je još o romanu Pogačnik, opisujući gao i kao ''emotivnog, preciznog, živopisnog, atmosferičnog te ponekad naturalistički brutalnog''.

Foto: Žurnal / Roman "Ja sam" osvojio je književnu nagradu Fric

''Obični pisci pišu o ljudima i o gradovima, a talentirani ih oživljavaju. Ili, da upotrijebimo i tu veliku riječ, oni ih uskrsnu. Izvrsna književnost je tako bliska Božjem stvaranju. Ovo je, s jedne strane tako osobna, a s druge tako neponovljivo zajednička priča... Veličanstven roman o običnim životima'', napisao je o knjizi, pak, Zoran Ferić.

Laureatu je pripala, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, i skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek.

Damir Uzunović je inače i suosnivač izdavačke kuće Buybook i direktor festivala Bookstan. Ranije objavljeni naslovi: "Kesten", zbirka priča (Dani, 1996), "Brod s talismanom", zbirka poezije (Veselin Masleša, 1992), "Mađioničar", zbirka poezije (Svjetlost, 1995) i "Ljudi i ptice" zbirka poezije (Space Production, 2005).

Poezija i proza mu je objavljivana na engleskom, francuskom, turskom i slovenskom jeziku. Živi i radi u Sarajevu.

Foto: 24sata.hr / Književna nagrada Fric dodijeljena je po peti put

Inače, ranije je žiri koji je ove godine radio u sastavu Jagna Pogačnik (predsjednica), Tomislav Brlek, Dubravka Vrgoč, Igor Vikić, Hrvoje Klasić, Dragomira Majhen i Čedo Prodanović odlučio da u uži izbor ulaze knjige ovih autora:

Magdalena Blažević: Svetkovina (Fraktura)

Ivana Bodrožić: Sinovi, kćeri (Hermes)

Zoran Ferić: Putujuće kazalište (V.B.Z)

Korana Serdarević: Gušterov rep (Fraktura)

Damir Uzunović: Ja sam (Buybook)

Ivan Vidak: Radio Siga (Sandorf)

Kopirati
Drag cursor here to close