Međunarodna konferencija

Robert Michel - pisac koji je Nijemcima otkrio Mostar

Ove godine se obilježava 60 godina od smrti Roberta Michela (1876-1957). On nije bio samo časnik u austrougarskoj Monarhiji već i pisac i na neki način "suputnik" Bečke Moderne oko 1900. Osobno je poznavao Hugu Von Hofmannsthala i Leopolda von Andria
Kultura / Knjige | 17. 11. 2017. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevna Međunarodna konferencija o Robertu Michelu "Između Češke i Hercegovine" počela je s radom danas u Centru za Kulturu Grada Mostara. Organizatori ove konferencije su Ambasada Austrije u Sarajevu i Muzej Hercegovine Mostar.

Ove godine se obilježava 60 godina od smrti Roberta Michela (1876-1957). On nije bio samo časnik u austrougarskoj Monarhiji već i pisac i na neki način "suputnik" Bečke Moderne oko 1900. Osobno je poznavao Hugu Von Hofmannsthala i Leopolda von Andriana, o čemu svjedoči ne samo korespondencija, nego i drugi dokumenti. Robert Michel je zasigurno jedan od onih austrijskih pisaca, koje je ponajviše zanimala Bosna i Hercegovina za koju se zalagao. Njegov književni, ljudski ali i filmski angažman se nastavlja i nakon kraja Monarhije.

"Robert Michel je u svoje vrijeme u kojem je živio prije prvog svjetskog rata i neposredno nakon prvog svjetskog rata spadao u grupu najuglednijih austrijskih pisaca te koji je između ostalog dobio i jednu od najvažnijih nagrada na njemačkom govornom području Kleistovu nagradu. Tu nagradu je dobio za roman "Kuća oko džamije". U tom romanu i u nizu drugih pripovjedaka nalazi se Mostar i Hercegovina, ali i cijela Bosna i Hercegovina. Michel je vjerojatno najvažniji autor iz te generacije za jedan sasvim novi pogled na naš prostor. To nije bio pogled kolonizatora, nego pogled čovjeka koji se susreo s nečijim stranim i to strano zavolio i prihvatio kao svoje" kazao je Profesor Vahidin Raljević s Odsjeka za germanistiku Univerziteta u Sarajevu.

"Ovaj autor je pomalo zaboravljen i u austrijskog i njemačkoj književnosti, ali kojeg na ovaj način iz Mostara želimo vratiti u orbitu stručnog i kulturnog interesiranja, ne samo kod nas već i na njemačkom govornom području" dodao je profesor Raljević.

Autor Robert Michel je autor kojim se vrijedi pozabaviti, jako bitan autor koji je prije svega bitan za Mostar, ali i za cijelu bosanskohercegovačku kulturu.

Na konferenciju su stigli najvažniji stručnjaci iz svijeta, Ricardo Concetti iz Perugie koji je najveći stručnjak za Roberta Michela u svijetu, te svi koji su nešto značajnije napisali o Robertu Michelu sudjelovati će na ovoj dvodnevnoj konferenciji. 

Konferencija za cilj ima  predstaviti lik i djelo Roberta Michela, zaboravljenog književnika, ali i iznova vrednovati njegovo djelo s različitih aspekata, kulturno, povijesno, ali i književno kazali su organizatori.

U sklopu dvodnevne konferencije večeras će također biti upriličena i promocija knjiga "Polumjesec nad Neretvom" i "Putovanja carskim zemljama" u izdanju Muzeja Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close