Neum

Predstavljena knjiga Da se ne zaborave autorice Maje Raguž

Autorica je u knjigu obuhvatila sve stradale branitelje s područja općine Neum, njihove biografije te razgovore s njihovim obiteljima.
Kultura / Knjige | 11. 12. 2022. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Neumu je sinoć održana promocija knjige “Da se ne zaborave”, autorice Maje Raguž iz Neuma.

Kako piše portal Neum.online, knjiga je prvijenac mlade autorice i magistre povijesti, koja se hrabro uhvatila u koštac s teškom ratnom tematikom. Prva je u jednu knjigu obuhvatila sve stradale branitelje s područja općine Neum, njihove biografije te razgovore s njihovim obiteljima.

Foto: PR / Promocija knjige Da se ne zaboravi u Neumu

Knjigu su predstavili izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja, koji je rekao kako ova knjiga svojim sadržajem čitatelja podsjeća na događaje iz prošle zbilje, potiče na razmišljanje i nudi sliku koja mu daje uvid i uvjerenje u zbivanja koja su oblikovala zajednicu.

''S obzirom na sve navedeno, iskreno preporučujem, uzmite u ruku ovu vrijednu knjigu, pročitajte je i zadržite sjećanja na događaje što ih je autorica predočila, upravo zato jer sjećanjima zadržavamo osobnost koja nam daje moralnu i humanu dimenziju'', rekao je prof. dr. Begonja.

O samoj autorici, koju kako je rekla, prati u njenom školovanju još od vrtićkih dana, nešto više rekla je dr. sc. Daniela Matić.

Istaknula je kako je Neumu bila potrebna ova knjiga u kojoj će se objektivno kroz riječi svjedoka toga vremena odati počast svima koji su na oltar domovine položili svoje mlade živote.

Foto: PR / Promocija knjige Da se ne zaboravi u Neumu

Naglasila je značenje žrtve koju su branitelji podnijeli za Neum, ali i okolna mjesta, te značaj koji su ostavili za cijelu zajednicu.

Kako bi dočarala vrijednost pisane riječi koju je autorica prenijela, citirala je neke od izjava sugovornika iz knjige, čime je izazvala snažnu emociju svih nazočnih.

Stihovima “Tko na tvrdoj stini svoju povijest piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše…. što se krvlju brani ne pušta se lako” završila je Matić svoje emotivno izlaganje.

Za kraj promocije obratila se i autorica te zahvalila svima koji su na bilo koji način pripomogli izradi ove knjige. Prvenstveno je zahvalila obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, svojim roditeljima te svima prisutnima, piše portal Neum.online.

Foto: PR / Autorica knjige Da se ne zaboravi nakon promocije

Za kraj je citirala dio iz svoje knjige koji glasi:

''Žrtva najhrabrijih među nama ostaje, oni ostaju kao trajni spomenik o opstojnosti hrvatskog bića u ovim južnim hercegovačkim krajevima koji osjećaju puls Dalmacije. Pokažimo snagu hrvatskoga ponosa i u današnjim, mirnodopskim vremenima. Imajmo snagu reći da smo koračali ovim hercegovačkim kamenom s herojima, s borcima koji su dali ono najvrijednije što su imali. Na svima nama zadatak je primjerom pokazati da se neumska mladost pamti, da se njihova riječ, život i smijeh pamti jer ostati čovjek, čak i u najtežim vremenima, privilegij je velikana“, zaključila je autorica za kraj.

Glazbenim notama promociju je pratila grupa Ad Libitum, a moderatorica je bila Janja Konjevod.

Kopirati
Drag cursor here to close