Mostarsko ljeto 2023

Prilozi za proučavanje genocida u Nevesinju autora Hasana Eminovića

U Muzeju Hercegovine Mostar, danas je u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto 2023'', održana promocija knjige ''Prilozi za proučavanje genocida u Nevesinju“ autora Hasana Eminovića.
Kultura / Knjige | 22. 06. 2023. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Muzeju Hercegovine Mostar, danas je u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto 2023'', održana promocija knjige „Prilozi za proučavanje genocida u Nevesinju“ autora Hasana Eminovića.

''Sadržaj tekstova ove knjiga baziran je na historijskim izvorima, dokumentima, arhivskoj građi i direktnim izvještajima sa događaja koje sam pratio za Islamske informativne novine Prepord, Radio BIR, magazin Stav i još neke druge medije u Bosni i Hercegovini. Ideja da ukoričim tekstove objavljivane u brojnim bosanskohercegovačkim časopisima i radijskim emisijama oslonjena je na nikada odgovoreno pitanje kome su i šta su skrivili nedužni starci, naši djedovi i nene, kome su i šta su skrivila sitna djeca da ih se kolje, žive spaljuje i da im se tijela u jame bacaju, da na dostojanstven način kroz kulturu sjećanja i kulturu pamćenja potpuno ne potisnemo njihova imena“, rekao je autor knjige, osvrćući se na činjenicu da na ova pitanja preciznih odgovora iz Tužiteljstva BiH nema te je uputio apel svim dobronamjernim ljudima za pomoć u pronalasku nepronađenih tijela.

''Knjiga u odabiru tema argumentirano donosi premise da su za zločine na prostoru Bosne i Hercegovine, stoljećima u kontinuitetu, uvijek odgovorne različite ideologije i tim ideologijama odani pojedinci, nikako narodi i kolektiviteti. Nažalost, tužiteljstvu  u Bosni i Hercegovini nisu precizno odgovorila na ta pitanja ni 30 godina nakon počinjenih zločina, što u javni diskurs unosi dodatnu konfuziju. Današnja promocija ove knjige je i svojevrsni kolektivni apel obitelji žrtava svim dobronamjernim ljudima da nam pomognu da pronađemo tijela još 120 Bošnjaka iz Nevesinja, jer ta vrsta utrnute boli da se za njihove kosti još uvijek ne zna, da kao sva ljudska bića nemaju mezara, ni grobnog mjesta, je neopisiva“, zaključio je Eminović.

Znanstveni suradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu dr. Amir Kliko istaknuo je da je ova knjiga vrlo značajno djelo.

''Knjiga autora Hasana Eminovića predstavlja jedno značajno djelo koje može biti prvenstveno korisno za historiografsku nauku u BiH. Djelo je nastalo iz bogate bibliografske zbirke autora koji se nekoliko decenija bavi ozbiljnim novinarsko-istraživačkim radom utemeljenim na historijskim dokumentima i dokazima. Za ovu knjigu autor je izabrao one članke koji se odnose na istočnu Hercegovinu, odnosno, na njegov rodni kraj Nevesinje i odnosi se na jedan od najznačajnijih perioda političke povijesti BiH 19. i 20. stoljeće. Knjiga prati kretanja i događanja u istočnoj Hercegovini tokom tog perioda“, istaknuo je Kliko.

O knjizi je govorio i doc. dr. Selman Selhanović.

''Knjiga je i više od tih priloga kako sam naziv govori, jer u suštini ona analitično, naučno i uzročno-posljedično govori o onome što se dešavalo u proteklom periodu, a dešavalo se to da je taj period omeđen velom šutnje, pogotovo period '42. - '45. Potom je ta šutnja uzrokovala ono što je uzrokovala '92. – '95. Razlog je, dakako, što se o zločinu nije puno govorilo nego se nastojalo izbjeći. To zlo je samo raslo i naraslo do kataklizme koja se desila u našoj nedavnoj prošlosti. Knjiga Hasana Eminovića upravo to razobličava i govori nam o našoj potrebi da se angažiramo te da damo svoj doprinos u tom polju kako bismo tu šutnju odagnali od sebe“, zaključio je Selhanović.

Večeras u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto'' bit će održana promocija zbirke poezije ''Zalutale razglednice'' autora Emira Kapetanovića koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar, sa početkom u 19 sati.

Promotori knjige su: Asmir Kujović, Adnan Žetica i Nenad Rizvanović.

Kopirati
Drag cursor here to close