Večeri poezije

Mostarcima izložena Sabrana djela Alekse Šantića

Kultura / Knjige | 08. 10. 2021. u 10:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Mostarcima izložena Sabrana djela Alekse Šantića 

U okviru kulturne manifestacije 102. Šantićeve večeri poezije u četvrtak navečer je upriličeno predstavljanje Sabranih djela Alekse Šantića u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

O Sabranim djelima Alekse Šantića govorio je sveštenik Radivoje Krulj koji je kazao da se radi o sveobuhvatnom i hvale vrijednom djelu u kojem su sabrane sve Šantićeve pjesme, pripovijetke, drame i pisma.

Šantićev rukopis

''Prije dvadeset godina čitao sam Sabrana djela Alekse Šantića u izdanju 'Svjetlosti' iz Sarajeva iz 1972. godine gdje su sabrane pjesme, drame i pisma, a naša 'Prosvjeta' i 'Dob' iz Gacka otišli su korak dalje i objavili do sada neobjavljene pjesme Alekse Šantića koje su u bile u njegovom rukopisu'', kazao je Krulj.

On je dodao da se u tri knjige nalazi 697 pjesama Alekse Šantića, devet pripovijetki, pet drama, pisma, mišljenje njegovih suvremenika i književnih kritičara od Bogdana Popovića, Jovana Dučića, Isidore Sekulić, Vladimira Ćorovića itd.

Predsjednica SPKD ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović navela je da  je ''Prosvjeta'' Mostar ove godine zajedno s Društvom za očuvanje baštine ''Dob'' izdala Sabrana djela Alekse Šantića kako bi Šantić ponovo bio dostupan široj publici.

Upoznavanje novih generacija

''Šantić se uvijek iznova može čitati i mi ga nastojimo vratiti i aktualizirati i kroz knjige i kroz manifestacije koje organiziramo te približiti i novim generacijama'', kazala je Bjelica Šagovnović.

Najavila je da će na 102. Šantićevim večerima biti predstavljena još jedna knjiga posvećena Šantiću, ''Aleksa Šantića- Stripovijetke'' koja će biti predstavljena u subotu, 9. listopada, u 11 sati u Vladičanskom dvoru.

Publika na ovoj večeri uživala je u nastupu akademskog trija iz Banja Luke: Jovanka Roćenović, violina, Vesna Milutinović, gitara i Ozrenka Bjelobrk Babić, vokal, te u glazbeno-poetskom kolažu Gorana Duke i Milice Gordić iz Nevesinja, priopćeno je iz SPKD "Prosvjeta" Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close