Prihod od kupovine u dobrotvorne svrhe

Predstavljena knjiga pape Franje "O svemu otvoreno"

Zanimljivost vezana uz knjigu jest i to da se njezinom kupnjom izravno pomaže udrugama koje se brinu o siromasima na pet kontinenata jer se prihodi od autorskih prava, uz Papinu suglasnost, doniraju upravo tim udrugama.
Kultura / Knjige | 02. 03. 2023. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "O svemu otvoreno", u kojoj papa Franjo, prema riječima glavnog urednika nakladničke kuće Verbum Petra Balte, odgovara katkad i provokativno na izravna pitanja jednostavnih ljudi, predstavljena je u četvrtak u splitskom Verbumu.

"Odgovori pape Franje su iskreni i provokativni, onakvi kakve do sada nigdje drugdje nismo imali priliku pročitati", ocijenio je glavni urednik nakladnika, ističući kako ništa u toj knjizi nije uljepšano ni ublaženo. Kako je rekao Balta, u toj knjizi papa Franjo odgovara na najrazličitija i vrlo izravna pitanja jednostavnih i prostodušnih ljudi koje je okupila udruga Lazar, posvećena radu sa siromasima, javlja Hina.

Pitanja iz svih krajeva svijeta

Osim u živome razgovoru, pitanja za papu Franju pristizala su i iz svih krajeva svijeta. Nižu se tako pitanja djece iz sirotinjskih četvrti Brazila, žena iz indijskih ravnica, mladih iz iranskih pustinja, američkih beskućnika, prostitutki iz Azije te madagaskarskih obitelji i kršćana čija imena nisu objavljena zbog opasnosti koja im prijeti u njihovim zemljama.

"Pitanja se dotiču najrazličitijih tema, počevši od toga što Papa prvo radi nakon buđenja, što za njega znači molitva, kako izgleda njegov običan dan, koliko zarađuje, što radi u trenucima u kojima nije siguran što učiniti, koje su mu mane, kome se ispovijeda", rekao je Balta.

Neke je zanimalo što misli o osobama koje tvrde da vjeruju u Boga, ali ne i u Crkvu, na što se troši vatikanski novac, kako može dopustiti ovo što se događa u svijetu itd. Neki od sugovornika su sablažnjeni crkvenim bogatstvom i traže Papino objašnjenje o tome, a neki u svojim životnim teškoćama pitaju koje su veliko zlo napravili da toliko pate, gdje da pronađu snagu ako ih je život od rođenja stavio u težak položaj.

Zanimljiva vjerska pitanja

U knjizi su, rekao je Balta, i zanimljiva vjerska pitanja, primjerice kako razlikovati ono što je dio psihičke borbe od onog što je dio duhovne borbe, zatim čemu služi molitva ako Bog zna budućnost i čini ono što treba činiti za naše dobro. Jedno od pitanja je i bi i se jednog dana Sotona mogao obratiti na katoličku vjeru pa da zlo prestane zauvijek.

"Zanimljivost vezana uz knjigu jest i to da se njezinom kupnjom izravno pomaže udrugama koje se brinu o siromasima na pet kontinenata jer se prihodi od autorskih prava, uz Papinu suglasnost, doniraju upravo tim udrugama", rekao je Balta.

Kopirati
Drag cursor here to close