Sezona berbe

Predstavljanje u Mostaru – Sklizak teren na kojem se Magdalena Blažević nije okliznula

'''Sezona berbe' je veličanstveni ljubavni roman u kojem Blažević pokazuje kako se može pisati i erotski i ljubavno''…
Kultura / Knjige | 30. 09. 2023. u 22:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Magdalena Blažević je romanom 'Sezona berbe' još jednom pokazala izniman talent, snagu rečenice ali se otisnula i na sklizak teren kakav je ljubavni roman na kojem se ona nije poskliznula.  

Poruka je to s predstavljanja najnovijeg romana mostarske književnice koje je održano u subotu navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Izniman talent

Seid Serdarević, urednik knjige i glavni urednik u izdavačkoj kući Fraktura, rekao je kako su Magdalenine ranije zbirke nagovijestile jedan izniman književni talent te da ona svakom knjigom pomiče tematske horizonte.

Blažević, kako je rekao, ima pjesnički talent koji se izražava u prozi i pjesnički jezik koji je vrlo snažan a njezin stil sve je izbrušeniji kojim balansira između snovitog i realističnog.

'''Sezona berbe' je veličanstveni ljubavni roman u kojem Blažević pokazuje kako se može pisati i erotski i ljubavno'', rekao je Serdarević i dodao kako je svojim stilom pokazala da se slike, poput prikaza erotike u književnosti, za koje mislimo da su izlizane, mogu drugačije napisati.

Oslobođenje

Sama autorica rekla je kako je pisanje ljubavnog romana, za razliku od prethodnog 'U kasno ljeto' u kojem se morala držati činjenica, svojevrsno oslobođenje.

''U ovom romanu mogla sam, za razliku od prethodnog, maštati i bilo je to neko oslobođenje'', rekla je.

Posebno je naglasila važnost napuštenog prostora koji ju, kako autora, jako zanima.

''Ovo nije samo ljubavni roman jer se uz sve bavi poetikom napuštenog prostora'', rekla je i dodala kako je svojevrstan temelj za ovaj roman napravila kroz fotografije napuštenih sela koje je godinama fotografirala.

Izdavačka kuća Fraktura objavila je kako će Sezona berbe ''zatraviti čitatelje senzualnošću i neuobičajenim metaforama te poetskom snagom prepoznatljivom za pripovjedački glas Magdalene Blažević''.

A na subotnjem predstavljanju, kao i na predstavljanju njezine kasnije knjige, zablistao je i glas Petre Terkeš koja je uz klavirsku pratnju Josipa Bošnjaka, uljepšala iznimno posjećen književni događaj u Mostaru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close