nova manifestacija

Pjesničko susretanje "Pod lipom" u srpnju u Fojnici

Kultura / Knjige | 05. 06. 2017. u 06:55 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina bit će od ove godine bogatija za još jedne pjesničke susrete. Riječ je o manifestaciji "Pjesnici pod lipom" koja se otvara 1. srpnja u Fojnici, a organizatori su HKPD "Rodoljub" i "Fojnička škrinja".

Suzana Lovrić, pjesnikinja i urednica "Fojničke škrinje", kaže da je manifestacija zamišljena kao susret izdavača, prevoditelja i autora iz regije i šire. Tako će na prvim susretima „Pod lipom“ između ostalih gosti biti i urednik jednog od vodećih srpskih izdavača "Dereta", i sam pjesnik Zoran Bognar, te pjesnikinja i prevoditeljica Saida Beganović, koja prevodi poeziju s makedonskog, poljskog, ruskog i engleskog.

Lovrić kaže da se ovakvom koncepcijom nastoji približiti bosanskohercegovačko pjesništvo prijevodima u druge jezike kao i tiskanju bh. poezije kod inozemnih izdavača. Od dvadesetak sudionika ove pjesničke manifestacije, polovica pjesnikinja i pjesnika su iz BiH, a polovica njih dolazi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

- Također je zamišljeno da to bude susret pjesnika generacijski vrlo raznolikih, kako bismo razmijenili iskustva i trendove u pjesništvu. Za Fojnicu je ovo prilika obogatiti kulturni program u jeku turističke sezone ali i domicilnom stanovništvu pružiti nešto novo, drugačije – kaže Lovrić.

Književni kritičar Tin Lemac iz Zagreba ističe da književni susreti koji su prisutni u sve većem broju ostaju dalje od svjetala javnosti.

- Oni su važni zbog međusobnih susreta pisaca, razvoja ideja i iskustva, javnog čitanja i predstavljanja svojeg rada i stalne izgradnje ideje književnosti kao komunikacije koja nipošto nije elitistička, već treba ući u sve šire krugove ljude kao svojevrsna duhovna terapija.

Pjesnik, esejist, književni kritičar iz Beograda Zoran Bognar ističe da ga pjesnički susreti raduju i da im se rado odaziva.

- Znate, čitav svijet je sazdan na postamentu refleksije i mi se svi ogledamo jedni u drugima... Što vrlo često inspirira na konstruktivno i kreativno djelovanje, pa tako, nerijetko inicirani razmjenom iskustava, poetskih instrumentarija, impresija i ekspresija učesnici festivala započinju svoja nova djela. Da ne pričamo, koliko je važno, u ovom vremenu potpuno poremećenih vrijednosti njegovati empatiju, prijateljstva, kolegijalnost, kooperativnost i toleranciju. Sve to možemo očekivati i više je nego sigurno da ćemo i pronaći i na književnoj manifestaciji "Pod lipom" u Fojnici - kazao je.

Među pozvanim učenicima ove manifestacije između ostalih su: Slavica Gadžova- Sviderska, Seida Beganović ( Makedonija),Ivan Kramar, Stanko Krnjić, Tin Lemac ( Hrvatska), Ljiljana Crnić, Zoran Bognar (Srbija), Miloš Popović (Crna Gora), Milo Jukić, Venesa Božić, Suzana Lovrić, Srđan Mršić, Ernad Osmić, Đorđe Krajišnik, Enesa Mahmić, Šima Majić, Razija Buharalija, Miljenko Buhač, Emina Osmić- Hajdarević, Nermina Omerbegović (BiH).

Organizatori će također objaviti zajedničku zbirku poezije učesnika susreta „Pod lipom“.

Kopirati
Drag cursor here to close