Zajedno pročitale 206 knjiga u 2021.

Mostarske ''najčitateljice'': Uz knjige se postaje bolji čovjek

''Treba čitati jer se postaje bolji čovjek. Čak sam i muža navukla da i on čita. Sa mnom čita i onda mi vodimo rasprave o tim knjigama, nekad se slažemo a nekad ne''.
Kultura / Knjige | 31. 01. 2022. u 09:58 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna je pročitala 101 knjigu, a druga 105 i to u protekloj godini.

Po broju pročitanih knjiga su 'tu negdje', ali po 'broju godina' razlika je velika.

Obje su Najčitateljice Narodne knjižnice HNŽ za 2021. i to upravo zbog broja pročitanih knjiga.

Blaženka Opančar s brojem 101 je 'Najčitatelj Odjela za odrasle', a Iva Šunjić 'Najčitatelj Dječjeg odjela' u protekloj godini i to s pročitanih 105 knjiga.

Ljubav prema pisanoj riječi im je zajednički nazivnik.

Knjiga daje zadovoljstvo

Blaženka Opančar, učiteljica u mirovini redoviti je član Narodne knjižnice HNŽ Mostar od 2018. godine. Protekle godine, posudila je i pročitala 101 knjigu. Od knjižne građe najradije čita beletristiku.

''Veseli me priznanje, ali ga nisam očekivala. Ja imam viška vremena, djeca su odrasla i unucima više ne treba pomoć i onda ja sa svojim vremenom mogu što hoću. I čitanje knjiga mi daje zadovoljstvo, lijepo se osjećam'', kazala je Blaženka za Bljesak.info

S Ivom smo se pak susreli u prostorijima Narodne knjižnice, mjestu gdje se ona možda i najbolje osjeća, pored svog doma.

Iva knjižnicu posjećuje od svoje treće godine i aktivna je sudionica svih aktivnosti na Dječjem odjelu. Učenica je četvrtog razreda Osnovne škole Petra Bakule Mostar i u prošloj godini je posudila i pročitala 105 knjiga i slikovnica.

Foto: Bljesak.info / Susret s Ivom u prostorijama Narodne knjižnice HNŽ Mostar

''Volim najviše čitati ''Gregov dnevnik'', zatim knjige od Sanje Pilić i Sanje Polak. Ja čitam u slobodno vrijeme i nije mi teško. Zabavno mi je. Najviše mi se sviđa radnja u knjigama'', za Bljesak je istaknula mlada Iva Šunjić.

Osim lektire Iva posuđuje popularne knjige iz dječje književnosti, te u razgovoru za Bljesak ističe kako nije očekivala ovo priznanje i da se ''puno iznenadila''. Ipak, kada je u pitanju obvezno štivo za školu – tu baš i nije ''uvijek oduševljena''.

Knjiga na tebletu? Ipak ne

''Neke knjige za lektiru volim, a neke baš i ne jer su malo dosadne. Najviše volim da čitam kući u svom krevetu i tu se najbolje osjećam dok čitam. Ne čitam nikad na tabletu i telefonu, sve što mi treba ima u knjižnici, kući ili posudim od nekoga'', objasnila je Iva.

Blaženka Opančar u razgovoru za Bljesak kaže i kako se zna dogoditi da u tijeku jedne godine i dva puta pročita istu knjigu – ukoliko joj se svidi. Ipak najviše voli one s ljubavnom i romantičnom tematikom.

''Najradije čitam ljubavne romane. Od Jane Eyre, Anu Karenjinu, mislim da sam ''Prohujalo s vihorom'' pročitala najmanje pet puta. Recimo ''Male žene'', zatim ''Orkanske visove'' – to su recimo knjige koje sam čitala u mladosti, pa ih opet čitam. Neke sam čitala kad sam bila mlada, ali ih tada nisam voljela – sad ih ponavljam'', ističe Blaženka.

Napominje i da se ne trudi pročitati što više knjiga, nego ''čita onoliko koliko ima vremena''.

Uz knjige se postaje bolji čovjek

''Volim da čitam, znam nekad s knjigom osvanuti do ujutro. Ako je nešto što me interesira. Pa se moj muž ujutro ljuti ako se ustanem nenaspavana i onda me on pita: dokle se čitalo'', kroz smijeh priča dobitnica priznanja ''Najčitateljica Odjela za odrasle'' Narodne knjižnice HNŽ Mostar.

I dok ova umirovljenica zna čitati i po cijelu noć, dotle mladi noć nerijetkoo provode za računarima, tabletima i na telefonima. Jer, kako i sama ističe ''svijet se promijenio''.

''Treba čitati jer se postaje bolji čovjek. Čak sam i muža navukla da i on čita. Sa mnom čita i onda mi vodimo rasprave o tim knjigama, nekad se slažemo a nekad ne'' zaključila je Blaženka.

Foto: Bljesak.info / Iva Šunjić u protekloj godini je pročitala 105 knjiga

Iva Šunjić pak ima poruku za sve one koji ne vole čitati i ne dolaze u knjižnicu.

''Neki moji prijatelji ne vole čitati i nikad nisu bili u knjižnici i ne mogu ih nagovoriti ako oni to ne vole. Ali se nadam da će nekad probati''.

Kopirati
Drag cursor here to close