Prostor koji pokreće

Otvorena mala, ali moćna knjižnica u OKC Abrašević - mjesto edukacije i kulture

Prostor koji pokreće, otvorena nova čitaonica i knjižnica u OKC Abrašević
Kultura / Knjige | 25. 04. 2023. u 18:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mala, privatna, aktivistička knjižnica otvorena je u Omladinskom kulturnom centru Abrašević, koji ove godine obilježava dvadeset godina od revitalizacije rada i ideje Abraševića kao mjesto edukacije i razvoja kulture. 

Ronald Panza, kulturni aktivist iz OKC Abrašević, kazao je da je stvaranje knjižnice kolektivni rad.

Foto: Bljesak.info / Dvadeset godina revitalizacije rada i ideje Abraševića: nova knjižnica za zajednicu

''Mi smo oduvijek imali pokušaje biblioteke, ali to je bilo možda malo preotvoreno, a to je neka naša stalna potreba. Knjige treba i platiti, biblioteka se ne može raditi online, tek sa ponudom dobrom može se nešto napraviti. Tako smo sada uspjeli to uraditi preko projekta. Jedno vrijeme je to trajalo u baru, ali to je bilo preprometno, pa smo to uradili u jednom od naših kontejnera'', kazao je Panza dodajući da se prilika pružila da to urade kroz projekt ''Prostori koji pokreću'', koji je podržao tu ideju, i koji se provodi u Mostaru.

FOTO: Bljesak.info / Dvadeset godina revitalizacije rada i ideje Abraševića: nova knjižnica za zajednicu

''Oni su nam pomogli unutar tih projektih aktivnosti. Mi ne možemo skupiti fond od 100.000 knjiga, to je specijalistička biblioteka i čitaonica, koju mogu koristiti ljudi koji pišu, kao i oni što rade magistarske i doktorske radove, naravno besplatno. Imat ćemo i druge sadržaje, nedavno smo imali radionice zelenila, to su takve aktivnosti koje ne spadaju strogo u čitanje, jer se radi sa djecom, u svakom slučaju svi prostori u Abraševiću će se koristiti na tu tematiku'', kazao je.

Ne kompariraju se, kaže Pandza s gradskim knjižnicama, ovo je mala, privatna, aktivistička knjižnica sa vrlo specifičnim mateijarlijma.

FOTO: Bljesak.info / Dvadeset godina revitalizacije rada i ideje Abraševića: nova knjižnica za zajednicu

''To je skupina nekih, što fondacijama, što donacijama od 200 knjiga, uz dosta kvalitetne periodike, a na police možemo primiti oko 1.000 knjiga. Knjige se neće moći posuđivati, ovo će biti čitaonica gdje će se knjige moći koristiti'', kazao je Panza.

Ranije su najavljujući događaj iz OKC Abraševića rekli kako će ''Biblioteka OKC Abrašević'' zauzeti stvarni prostor s policama, a ostatak svojih potreba rasporedit će po cijelom prostoru centra. Namjera je knjižnim sadržajima, koliko je moguće, ispuniti praznine u knjižnom fondu grada Mostara, prije svega sa literaturom suvremenog, ali i klasičnog teorijsko-filozofskog formata. Ona će biti prije svega namijenjena razvoju obrazovanja mladih ljudi, a posebno će biti na raspolaganju studentima u njihovom radu. Osim knjižničkog programa, biblioteka će nuditi i razne edukativno-društvene programe kao što su radionice, književne promocije i razgovori te edukacije iz raznih znanstvenih programa.

FOTO: Bljesak.info / Dvadeset godina revitalizacije rada i ideje Abraševića: nova knjižnica za zajednicu

Inače povodom otvaranja biblioteke održala se prezentacija novog ciklusa Maršruta u okviru Mapa nevidljivih mostova, a ovim putem ćemo najaviti i izlazak knjige Bogadanović vokabular.

Povodom događaja, Ronald Panza, autor bloga Urbs blog iz kojeg je ponikla knjiga, govorit će o važnosti biblioteke i njenim budućim namjenama, predstaviti novi ciklus interaktivnih i edukativnih šetnji te će najaviti skoro izdavanje knjige. Moderator prezentacije bio je novinar AbrašRadija, Nikola Bačić.

FOTO: Bljesak.info / Dvadeset godina revitalizacije rada i ideje Abraševića: nova knjižnica za zajednicu

Maršrute: Mapa nevidljivih mostova su interaktivne i edukativne šetnje gradom čiji je osnovni cilj traganje za skrivenim, nevidljivim ili zaboravljenim, a historijski značajnim lokacijama u Mostaru, kako bi se stvorila svijest o gradu kao živom entitetu koji se rodio, rastao, živi, umire i ponovo se rađa. Novi ciklus u ovoj godini postavlja dvije nove rute: Industrijsku zonu i Glavnu ulicu.

Knjiga u izradi, Bogdanović vokabular, nastaje iz želje za ispunjavanjem praznina i pukotina u tijelima gradova koji još uvijek traže svoju sreću. Dio je Urbsa, urbanističkog bloga na AbrašRadiju, kao prilog izučavanju javnog prostora u Mostaru, gradu čuvenog Partizanskog spomen-groblja, remek-djela protomajstora Bogdana Bogdanovića, rečeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close