Srđan Gavrilović

'Nemoj ići u Anderlecht' - Priče Mostarca Gavrilovića uskoro u izdanju zagrebačkog VBZ-a

Meta su filmovi, pivo, knjige i tek ponekad slični ljudi, zagubljeni u sumracima gradova, ili uznemireni praznimom na vrelom hercegovačkom suncu.
Kultura / Knjige | 13. 05. 2022. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga priča 'Nemoj ići u Anderlecht' mostarskog pisca Srđana Gavrilovića uskoro će biti objavljena u izdanju zagrebačkog VBZ-a.

Književnik Ivica Prtenjača o knjizi kaže kako je to druga knjiga priča mostarskog pisca i urednika, ''belgijskog tragača za punijom pjenom dana, za tamnijom noći od onih što se nude na razglednicama europskih gradova Srđana Gavrilovića, izniman je književni događaj kojeg se jednostavno ne smije omeđiti bilo kakvom odrednicom, pa čak ni lociranjem u moguću generaciju''.

''Jer, Srđan je i više i manje od svoga okoliša, od sporih, često i nemuštih rečenica i zamornih slika ponuđenih u skupim opremama prestižnih nakladnika, on je tragač, usamljenik, apatrid u najboljoj varijanti trećemilenijskog čovjeka.

Meta su filmovi, pivo, knjige i tek ponekad slični ljudi, zagubljeni u sumracima gradova, ili uznemireni praznimom na vrelom hercegovačkom suncu.

Njegovi su rubovi svijeta, tog sve gorčeg kolača što ga zovemo Europom, tog sve osamljenijeg i zlokobnijeg prostora iz kojeg je potekao, kroz koji jedino Neretva sijeva kao smaragdno svjetlo. Sve ostalo zastire tama.

U toj tami, i tuđoj i našoj, i pojedinačnoj i zajedničkoj, stoji jedan visoki, zgodni mladić i srče pjenu iz pune čaše piva, u svojim velikim rukama pretače i dobrotu i zloću svijeta, postavlja pitanja, tek rijetko nudi odgovore. I zapisuje.

Zapamtite ga, Srđan Gavrilović se zove'', navodi Prtenjača.

Srđan Gavrilović rođen je u Mostaru 1991. Prvu zbirku priča Ljetne himne objavio je 2015 godine u izdanku SPKD Prosvjeta. Jedan je od osnivača i glavnih urednika portala Strane, online časopisa za regionalnu književnost i kulturu. Trenutno studira i živi u Belgiji.

Kopirati
Drag cursor here to close