Obilježavanje godišnjice

Književna nagrada 'Musa Ćazim Ćatić': Traži se najbolja neobjavljena pjesma

Natječaj za književnu nagradu 'Musa Ćazim Ćatić' za najbolju neobjavljenu pjesmu
Kultura / Knjige | 12. 10. 2017. u 10:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulturna udruga "Musa Ćazim Ćatić" Odžak na Skupštini održanoj u povodu pripreme za obilježavanje 140. godišnjice od rođenja te 103. godišnjice od smrti bosanskohercegovačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatića, prezentiralo je program obilježavanja tih godišnjica te objavilo četvrti Konkurs za književnu nagradu nazvanu po pjesniku za najbolju neobjavljenu pjesmu.

Nagrada je ustanovljena povodom stogodošnjice izdavanja prve zbirke pjesama Muse Ćazima Ćatića, a ima za cilj njegovanje sjećanja na Ćatićev lik i djelo.

Priznanje će se dodjeljivati svake godine najboljim domaćim pjesnicima, u svrhu poticanja i vrednovanja suvremene bosanskohercegovačke poezije.             

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi državljani BiH, kao i oni koji smatraju BiH svojom domovinom, bez obzira  imaju li državljanstvo.

Jedan autor može sudjelovati samo sa jednom neobjavljenom pjesmom.

Lektorirane rukopise, potpisane šifrom treba dostaviti isključivo elektronskim putem na e-mail adresu Udruge: [email protected] s naznakom "Za književnu nagradu Musa Ćazim Ćatić".

Pristigli radovi, označeni šifrom, bit će proslijeđeni članovima žirija.

Za najbolje radove bit će dodijeljene tri glavne nagrade - prva Nagrada - Plaketa i novčani iznos od 500 KM,  druga Nagrada - Plaketa i novčani iznos od 300 KM te treća  Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 200 KM.

Pored glavnih nagrada, žiri će odabrati još 47 pjesama, koje će biti simbolično nagrađene objavljivanjem u posebnom elektronskom zborniku u povodu obilježavanja 140. godišnjice od rođenja pjesnika, priopćeno je iz Udruge "Musa Ćazim Ćatić".

Kopirati
Drag cursor here to close