Nova djela

Mostarskom književniku potpora Ministarstva kulture Hrvatske

Mostarski pisac Mirko Božić dobio je polugodišnju potporu za roman u nastajanju "Crveni snijeg", u kojem se bavi tematikom iz rata 90-tih. Potpora je dodijeljena i bh. književniku Josipu Mlakiću za kratke proze pod naslovom "Izgaranje".
Kultura / Knjige | 27. 01. 2022. u 00:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica kulture Republike Hrvatske donijela je odluku o financiranju 72 autorska književna projekta u ukupnom iznosu od 1.890.000,00 kn.

Dodijeljeno je 19 polugodišnjih potpora od 42.000,00 kuna i 53 tromjesečne potpore od 21.000,00 kuna.

Natječaj Ministarstva kulture i medija za potporu književnom stvaralaštvu u 2022. godini bio je otvoren od 10. lipnja do 10. rujna 2021. godine, a pristigle su ukupno 184 prijave i to 28 iz polja dječje književnosti, 19 prijevoda i 137 iz polja književnosti za odrasle, piše Tportal.

Među dobitnicima potpora su, između ostalih, afirmirani autori i autorice iz Hrvatske poput Kristiana Novaka, Borisa Becka, Borivoja Radakovića, Branka Čegeca, Marka Gregura, Borisa Greinera, Damira Karakaša, Nore Verde, Marine Šur-Puhlovski, Želimira Periša i drugih, ali i neka imena iz BiH.

Tako je mostarski pisac Mirko Božić dobio polugodišnju potporu za roman u nastajanju "Crveni snijeg", u kojem se bavi tematikom iz rata 90-tih.

Josip Mlakić, kolumnist portala Bljesak.info, dobio je tromjesečnu potporu za kratke proze pod naslovom "Izgaranje", dok je Nebojša Lujanović, književnik rodom iz Novog Travnika, također dobio tromjesečnu potporu za novi roman "Maska Djeda Mraza".

Među onima koji su aplicirali, a nisu dobili potporu za svoja nova književna djela, su također neka poznata imena, primjerice Arijana Čulina i Marko Tomaš.

Pristigle prijave vrednovalo je posebno formirano Povjerenstvo za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2022. godini koje je radilo u sljedećem sastavu: Adrian Cvitanović, Stanislav Habjan, Dorta Jagić, Luka Šeput i Tomislav Zagoda.

LISTA DOBITNIKA

Kopirati
Drag cursor here to close