Mostarsko proljeće

Predstavljena zbirka pjesama i strip Zdravke Mile Marijanović

Autorica Zdravka Mila Marijanović je izjavila kako je sretna zbog ova dva djela, a dodala je kako je čitav život bila liječnica, te je u mirovini počela pisati.
Kultura / Knjige | 17. 05. 2022. u 21:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu 'Mostarskog proljeća 2022. - XXIV. dana Matice hrvatske Mostar' u utorak je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljena zbirka pjesama "Biseri života" te strip "Doktorica Baka i unuk Roko", autorice Zdravke Mile Marijanović.

Autorica Zdravka Mila Marijanović je izjavila kako je sretna zbog ova dva djela, a dodala je kako je čitav život bila liječnica, te je u mirovini počela pisati.

- Volim pisati za djecu, uradila sam dvije slikovnice, a "Doktorica Baka i unuk Roko" mi je prvi strip. Što se tiče zbirke pjesama "Biseri života”, sama riječ kaže odakle mi ispiracija. Moj grad, moja obitelj, moji prijatelji su biseri života i svi su utkani u moje srce i nitko to ne može istrgnuti - rekla je Marijanović.

Autorica je rekla kako obično piše kada joj dođe inspiracija.

- Moram vam reći da se to rodi u trenutku, napišete pa izbrišete pa doradite. Ono što osjećam to pišem, želim to prenijeti na papir, jer sve što ne napišete to se zaboravi - smatra ona. 

U stripu, kojeg je ilustrirala Zrinka Ostović, susrećemo se s dječacima koji, od svoje bake doktorice, uče o važnosti prehrane.

- Strip je istinita priča, a govori o mom unuku kada je bio bolestan, vidjevši baku da je obučena kao liječnik, rekao da je njegova baka kuharica, a ne doktorica. S ovim stripom želim reći i da je svako zvanje izuzetno vrijedno i da ga treba poštovati. Strip je jako edukativan, pa se i moj unuku upoznao s tim što su virusi, što bakterije, što je zdrava prehrana - naglasila je Marijanović.

Čitav život je provela kao doktorica, a po njenim riječima, "emocija spaja dvije ljubavi, ljubav prema medicini i prema pisanoj riječ, a ljubav prema pacijentima i ljubav za razgovore s njima sam prenijela na papir."

Recenzentica zbirke pjesama i stripa je književnica Anita Martinac koja je u svom obraćanju rekla kako se autoričinu zbirku pjesama može ostaviti u škrinju ljubavi generacijama koje dolaze.

- Pomno birani stihovi posvećeni bliskim osobama ili trenutcima za pamćenje u ovoj zbirci postaju svevremenski. Otrgnuti od autoričina srca i predani čitatelju imaju za cilj uljepšati živote svih kojih se dotaknu. Njezina umjetnička duša u zreloj dobi osjeća mir, prepuštena onom što voli - rekla je Martinac, nadodavši kako je Marijanović, nakon vrlo uspješne profesionalne karijere, opet ona mlada pjesnikinja što je bila u mladosti.

Kopirati
Drag cursor here to close