Preporuke

Mostarski klub čitatelja Treći ponedjeljak izabrao je 10 knjiga koje možete pročitati ovih blagdana

Iako, kako navode, postoji podugačka lista knjiga koje bismo mogli čitati ovih blagdana, odabrali su deset, a poželjno je, dodaju, umotati seu deku, te uz toplu šalicu čaja, kave ili kuhanog vina, zaputiti se u svijet mašte.
Kultura / Knjige | 27. 12. 2022. u 08:10 G.L. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih smo božićno-novogodišnjih blagdana zamolili članove mostarskog književnog kluba - Kluba čitatelja Treći ponedjeljak da za čitatelje portala Bljesak.info odaberu deset naslova koje je vrijedno pročitati. 

Iako, kako navode, postoji podugačka lista knjiga koje bismo mogli čitati ovih blagdana, odabrali su deset, a poželjno je, dodaju, umotati seu deku, te uz toplu šalicu čaja, kave ili kuhanog vina, zaputiti se u svijet mašte. 

"Djevojčica sa šibicama", Hans Christian Andersen (izdavač: Naprijed, Zagreb)

"Djevojčica sa šibicama" svima je poznata bajka H. C. Andersena. Prvi put objavljena u prosincu 1845., ni dan danas ne prestaje oduševljavati generacije čitatelja širom svijeta. Klasik koji nas podsjeća koje su prave vrijednosti Božića.

Božićna trilogija: "Dječak zvan Božić", "Djevojčica koja je spasila Božić", "Otac Božić i ja", Matt Haig (Mozaik knjiga)

Ako ste se ikada zapitali kakav je djed Božićnjak bio kao dječak, ova božićna trilogija je baš za vas. Tri očaravajuća romana koja će rastopiti i najledenija srca svojim toplim i čudesnim pričama o djedu Božićnjaku. Iako je prvenstveno pisana za klince i klinceze, i odrasli podjednako uživaju u njoj jer je čarobna. U ovo predblagdansko vrijeme malo čarolije svima dobro dođe.

"Kako preskočiti Božić", John Grisham (Algoritam)

Iako je Grisham svjetski poznat pisac trilera, mnogi ga pamte upravo po ovom, za njega neuobičajenom romanu. Simpatična knjiga za sve one koji bi barem jednom u životu željeli preskočiti svu frku oko priprema za Božić - kićenje drvca, pravljenje kolača, spremanje božićnog ručka. Budite spremni da ćete plakati - od smijeha.

"Klub božićnih kolačića", Ann Pearlman (Znanje)

Svake godine u prosincu, Marnie i njezine prijateljice okupljaju se uz pregršt predivno umotanih domaćih kolačića. Svaka od prijateljica sa sobom mora ponijeti neko jelo i bocu vina i svaka ima priču vrijednu pričanja, a sve su priče isprepletene baš poput njihovih života. Topla, nježna i poučna priča o snazi ženskog prijateljstva i važnosti obitelji.

"Dar", Cecilia Ahern (Profil knjiga)

Još jedan roman proslavljene autorice knjige "P.S. volim te" koja ovaj put progovara o važnosti ljubavi i prijateljstva ističući tako stvari koje su u životu doista važne. Ovo je priča o ljudima koji, baš kao i paketi, kriju tajne sve dok ih prava osoba ne odmota i ne otkrije što je unutra. Nekad se morate otvoriti da biste otkrili tko ste u stvari.

"Rođena na Božić", Julijana Matanović (Večernji list) i/ili "Božićna potraga" iste autorice (VBZ)

Julijanu već odavno bije glas najpoznatije suvremene hrvatske književnice, dobitnica je brojnih vrijednih književnih nagrada, a čitateljska publika iskreno voli njezin način pisanja, njezinu (autobiografsku) otvorenost, iskrenost, autentičnost. "Rođena na Božić" i/ili "Božićna potraga" uvjerit će vas zašto je to tako.

 "Božić Herculea Poirota", Agatha Christie (Večernji list)

Iz pera najpoznatije britanske, ali i svjetske autorice kriminalističkih romana. Napeta priča puna obrata i zanimljivog zapleta prvi put je objavljena u prosincu 1938. Još uvijek visoko na popisu najpopularnijih krimića. Zavidan broj izdanja i prijevoda. Ekraniziran. Ma, za Agathine romane uopće ne treba preporuka. 

"Pisma Djeda Božićnjaka", J. R. R. Tolkin (Algoritam)

"Pisma Djeda Božićnjaka", poznata i kao "Pisma Djeda Mraza", zbirka su pisama koje je napisao i ilustrirao J. R. R. Tolkien između 1920. i 1943. za svoju djecu, od Djeda Mraza.

Svakog prosinca tijekom 23 godine Tolkien slao je svojoj djeci ilustrirana pisma koja je potpisivao kao Djed Božićnjak, pričajući im fantastične priče o pustolovinama i nezgodama na Sjevernom polu.

Čudesne priče o nevoljama iz života Djeda Božićnjaka sa Sjevernog pola u kojima se jeleni razbježe s darovima, cijela godišnja zaliha Polarne svjetlosti nestane u ludom vatrometu, gdje Bijeli Medo harači po smočnici, a goblini buše tunele ispod kuće Djeda Božićnjaka ne bi li se dokopali darova namijenjenih maloj dječici, razgalit će srca svih odraslih štovatelja Tolkiena i očarati njihovu djecu.

Video: 

"Božićna priča", Charles Dickens (Večernjakova biblioteka)

"Božićna priča", engleskog spisatelja Charlesa Dickensa, do danas je ostala jedna od najpopularnijih i najdugovječnijih božićnih priča. Roman je prvi put izdan 19. prosinca 1843.

Može li dobro pobijediti zlo? Koliko ljudsko srce može biti ledeno? I može li samo jedna kapljica ljubavi sve naglavačke okrenuti? Saznajte čitajući ovaj svevremenski naslov.

 

"Male žene", Louise May Alcott, (Znanje)

"Male žene" dječji je roman američke spisateljice Louise May Alcott, prvi put objavljen 1868. i 1869. godine. Smatra se jednim od klasika američke književnosti. Roman je doživio neočekivani uspjeh, i potakao Alcott da napiše još dva nastavka, Mali muškarci (1871.) i Dječaci gospođe Jo (1886). Knjiga je kasnije poslužila kao predložak za nekoliko igranih filmova, TV-serija, te mjuzikl i operu.

Priča koja se može čitati bezbroj puta i svaki put će vas jednako oduševiti. Četiri sestre, Meg, Jo, Beth i Amy, svaka svoja, drugačija. Otac na ratištu. Majka koja bdije nad svima njima. I jedan poseban Božić. Savršena knjiga za čitanje u ovo blagdansko vrijeme.

Mogli bismo listu duplo produžiti, ali ako ste od onih koji žele znati više potražite i ove naslove: "Čudo u Ulici 34", "Tajna božićnog pudinga", "Možda ovog Božića", "Praporci u snijegu", "Božićni pulover", "Anđeo u snijegu", "Medvedgrad", "Božić u snijegu", "Zimska bajka", "Božićna kutija", ali i dječje klasike "Orašar" te "Snježna sestra".

Kopirati
Drag cursor here to close