Književnu nagradu tportala

Mostarska književnica u užoj konkurenciji za najbolji hrvatski roman

Na ovogodišnji natječaj za književnu nagradu tportala pristiglo je 44 naslova, a žiri je izabrao polufinalnih 11.
Kultura / Knjige | 29. 04. 2023. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Marijana Baškarad, privatni album / Magdalena Blažević, književnica i književna kritičarka

Na 16. natječaj za najbolji hrvatski roman pristigla su 44 naslova, a žiri je odabrao 11 njih koji ostaju u konkurenciji za književnu nagradu tportala

Književnu nagradu tportala u vrijednosti od 10 tisuća eura dobit će autorica ili autor najboljeg romana izdanog u Hrvatskoj u 2022. godini. O tome tko će to biti odlučuje peteročlani žiri koji čine prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, ujedno predsjednica žirija, zatim redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te kroatistica Andrea Milanko.

Na ovogodišnji natječaj za književnu nagradu tportala pristiglo je 44 naslova, a žiri je izabrao polufinalnih 11. Oni su:

Olja Savičević Ivančević: Ljeta s Marijom (Fraktura)

Magdalena Blažević: U kasno ljeto (Fraktura)

Luka Bekavac: Urania (Fraktura)

Zoran Ferić: Dok prelaziš rijeku (V.B.Z.)

Marina Šur Puhlovski: Virus, potres, brak, (V.B.Z.)

Vedrana Rudan: Doživotna robija (V.B.Z.)

Dragan Jurak: Peléov priručnik (V.B.Z.)

Dora Šustić: Psi (GKR)

Robert Međurečan: Domovina to go (Sandorf)

Denis Peričić: San o Križaniću (Hena com)

Jurica Pavičić: Mater Dolorosa (Stilus knjiga)

Pet finalnih naslova tportalov žiri odabrat će u svibnju, a pobjednik ili pobjednica bit će proglašen/a u lipnju.

Pored novčane nagrade autoru, pobjednički roman dobit će audioizdanje

I ove godine književna nagrada tportala pruža dodanu vrijednost u obliku audioizdanja pobjedničkog romana na platformi Book&Zvook. Podsjetimo, prošlogodišnji pobjednički roman "Zemlja bez sutona" Marije Andrijašević dobio je svoje audio izdanje uskoro nakon proglašenja nagrade, a proces nastanka audio-romana pratili smo i na tportalu.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je petnaest puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku i izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim proglašen roman "Zemlja bez sutona" autorice Marije Andrijašević u izdanju Frakture.

Godinu ranije nagrađen je Želimir Periš za roman "Mladenka kostonoga", dok je 2020. godine slavio Damir Karakaš s romanom "Proslava" u izdanju OceanMora.

Godine 2019. dobitnik književne nagrade tportala bio je Nikola Petković za roman "Put u Gonars" u izdanju Profila dok je Dubravka Ugrešić za roman "Lisica" u izdanju Frakture nagrađena 2018. godine. Prije nje, 2017., pobijedio je Kristian Novak s romanom "Ciganin, ali najljepši" (OceanMore). To mu je bio drugi put da je osvojio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman "Črna mati zemla" (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman "Adio kauboju" (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za "Vrijeme laži" (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman "Anastasia" (Durieux), Tahir Mujičić za roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" (AGM), Drago Glamuzina za roman "Tri" (Profil), Zoran Malkoč za roman "Roki Raketa" (Profil), Ivica Đikić za roman "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak) i Slobodan Šnajder za "Doba mjedi" (Tim Press).

Detaljniji pregled svih dosadašnjih dobitnika tportalove književne nagrade pogledajte na ovoj poveznici.

Kopirati
Drag cursor here to close