''Ja sam''

Mostarsko ljeto: Promoviran roman koji je pisan 25 godina

''Naslovnica predstavlja ulazna vrata stana u koji sam ulazio tridesetak godina u sarajevskom kvartu koji se zove Koreja. Ta vrata su otprilike taj misterij da je nešto iza njih sklonjeno i iza tih vrata može se reći neka vrsta autofikcije''
Kultura / Knjige | 05. 08. 2022. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnoj biblioteci Mostar u četvrtak 4. kolovoza u okviru međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2022'' promoviran je roman pod nazivom ''Ja sam'' autora Damira Uzunovića.

Tri knjige

''Roman se sastoji zapravo od tri knjige koje sam pisao 25 godina. Naslovnica predstavlja ulazna vrata stana u koji sam ulazio tridesetak godina u sarajevskom kvartu koji se zove Koreja. Ta vrata su otprilike taj misterij da je nešto iza njih sklonjeno i iza tih vrata može se reći neka vrsta autofikcije i neka vrsta mog i tuđih života, jer svaki život je vrijedan da bude zapisan. To je moja ideja. Ima preko 500 opisanih likova koji su živi, koji su uvedeni u radnju. Prva knjiga je o odrastanju, o bolu, kad kao dječak po prvi put osjećam bol. Druga knjiga je o polu, kad otkrivaš ponos, kad otkrivaš koliko je to jedna ozbiljna i komplicirana stvar. Treća knjiga je knjiga rastanka, gubitaka, knjiga o žalu. Dakle, knjiga o bolu, polu i žalu'', istaknuo je autor knjige Damir Uzunović, te otkriva zbog čega naslov ''Ja sam''.

''Naslov 'Ja sam' i jesam ja i nisam ja. Do kraja knjige taj se identitet, to značenje romana 'Ja sam', u potpunosti razotkriva i sve više nisam ja. Tako da je to priča o tom transferu 'Ja sam'. Roman je napisan u tri registra, u tri različita stila. Jako sam dugo tragao za tim valencijama, za tim poveznicama. Želio sam, nakon toliko godina neobjavljivanja, da napravim nešto monumentalno za sebe i za svoj život i taj kratak naslov 'Ja sam' učinio mi se kao velika poveznica svega što sam napisao u toj knjizi'', rekao je Uzunović.

Foto: PR / Promocija romana Damira Uzunovića u Narodnoj biblioteci

Prof. Dijana Hadžizukić naglašava da je roman izuzetno kvalitetan i vrijedan.

''Knjiga je podijeljena u tri dijela i može se čitati i kao jedan roman, kao cjelina, a isto tako i kao trilogija, jer se ta tri dijela međusobno i stilski i po vremenu koji obuhvataju, zaista, znatno razlikuju. Mislim da je roman izuzetno vrijedan, da spada u red onih romana kakve pišu Bekim Serjanović, Semezdin Mehmedinović, Faruk Šehić i drugi autori, kako ih zovemo danas mlađe generacije. Autobiografska proza sa mnogo elemenata stvarnosnog, realistično veristični način pisanja i po tome je roman aktuelan, uklapa se u sadašnje trendove kada je u pitanju bh proza'', navodi Hadžizukić.

Razmišljanje o sebi

Direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević ističe da je autobiografsko pisanje poseban vid književnog stvaranja, te da je ovo roman koji potiče na razmišljanje o sebi i onima koji nas okružuju.

''Večeras smo pripremili promociju autobiografskog fikcijskog romana 'Ja sam' poznatog bh književnika Damira Uzunovića. Svako pisanje je na neki način razotkrivanje samoga sebe i rizikovanje da će vaše emocije biti zloupotrebljene, ali to je nešto na šta književnici moraju računati i biti spremni rizikovati. Pisati autobiografiju, bez obzira na unošenje fikcijskih elemenata, predstavlja poseban vid književnog stvaranja na koji su samo rijetki, izgrađeni i isprofilisani književnici spremni. Jedan od takvih je zasigurno naš večerašnji gost, koji nam kroz roman napisan kao tri knjige govori o bolu, polu i žalu. Dok budete čitali roman prepoznavat ćete sebe, pronalaziti nastavak za početak rečenice ja sam, odnosno, svi ćemo sebi postaviti pitanje i postavljamo ga svakodnevno, tko smo to mi. I nećemo uvijek isti odgovor naći, od okolnosti zavisi kakav će nam biti odgovor. Ustvari ovo je roman o svakome od nas. On nas potiče na razmišljanje o sebi i ljudima oko sebe, zato i ne čudi što je njegova pojava izazvala svojevrsni potres u književnim krugovima dobijajući najbolje kritike i osvajajući regionalne nagrade'', zaključio je Mičijević.

Glazbenik Adnan Pajević uljepšao je atmosferu večerašnje promocije, a moderator je bila Anisa Mujić.

U petak, 05.08., u Centru za kulturu Mostar bit će upriličen koncert ''Flauta&klavir'' u izvedbi Lejle Bayramogullari i Ivana Perkovića, s početkom u 20:30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close