'Tvoj nas uzdiže stih'

Mostar - Predstavljena knjiga o bardu pjesništva i čovjeku koji je promijenio glazbeni svijet 80-ih

Spomenuta knjiga vrijedni je i iscrpni spomen o velikom Dušku Trufoviću...
Kultura / Knjige | 15. 11. 2023. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru u Knjižnici Ivo Andrić u večernjim satima u subotu navečer predstavljena je knjiga 'Tvoj nas uzdiže stih' – posthumno o Dušku Trifunoviću autora Branka Perića, kolumniste i pravnika. Spomenuta knjiga vrijedni je i iscrpni spomen o velikom Dušku Trufoviću, bardu pjesništva i čovjeka koji je promijenio glazbeni svijet 80-ih pa nadalje naše cjelokupne regije pisavši uostalom najveće glazbene hitove za Bijelo Dugme, Zdravku Čoliću, Vajti, Željku Joskimoviću i svim ostalim glazbenicima na estradi.

O knjizi su govorili sam autor priređivač Branko Perić, zatim Đorđe Latinović te Ivan Vrljić. Na početku topli pozdrav svima je zaželio je voditelj Knjižnice Ivo Andrić Nino Šarac riječima kako Duško Trifunović i danas živi u nebrojenim pjesmama na estradi a najviše kroz poeziju čiju je refleksiju i neiscrpnu energiju sam Duško prenio na generacije ljubitelja pisane riječi.

Foto: PR / U Mostaru u Knjižnici Ivo Andrić predstavljena knjiga Tvoj nas uzdiže stih

Nakon toga na književnom druženju je se obratio Đorđe Latinović rekavši uostalo kako je Duško Trufunović stvarao poeziju kroz vjekove, stoljeća na sebi svojstven način na koje su ga mogli razumijeti ama baš svi ljudi. Jednostavnost je jedan od načina na koji je veliki Duško Trifunović djelovao kroz pjesme posebice na mlade umjetnike. Zato nam je drago da spomen na Duška Trifunovića ne blijedi ni ovdje u Mostaru, centru Hercegovine, rekao je promotor Đorđe Latinović.

Priređivač knjige Branko Perić prisjetio je se sudbonosnim trenutaka s pjesnikom i kazao kako je knjiga pisana godinama i da je građa pomno birana od svih onih koji su pisali o velikom pjesniku Dušku Trufunoviću na jedan intiman, ugodan i nadasve poučan način.

''Svi mi naučili smo od Duška kako doživjeti poeziju na emotivan način'', rekao je Branko Perić na predstavljanju.

Foto: PR / U Mostaru u Knjižnici Ivo Andrić predstavljena knjiga Tvoj nas uzdiže stih

Na kraju promocije i književnog predstavljanja vlastiti osvrt o pjesniku Dušku Trufunoviću pročitao je mostarski književnik Ivan Vrljić naglašavajući pjesničku vrijednost koju je Duško Trufnović prenio svim generacijama i ljubiteljima pisane riječi uz opasku kako je Duškova poezija nadživjela mjesto, prostor i vrijeme.

 

Kopirati
Drag cursor here to close