Ante Milošević i Željko Perković

Monografija ''Stari mostovi i utvrde Mostara'' predstavljena u Kosači

Jedan od autora Željko Peković istaknuo je kako je u knjizi sadržana povijest Mostara i lokalitata Starog mosta u Mostaru.
Kultura / Knjige | 27. 10. 2022. u 20:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Stari mostovi i utvrde Mostara

Predstavljanje knjige "Stari mostovi i utvrde Mostara" (The Old Bridges and Fortifications of Mostar) autora Ante Miloševića i Željka Pekovića upriličeno je u četvrtak navečer u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, u organizaciji HKD Napredak - Glavna podružnica Mostar.

Uz prigodne riječi organizatora i autora te uz PPT projekciju, monografiju su predstavili prof. emeritus Mladen Ančić iz Zadra, prof. dr. Josip Belamarić iz Splita i prof. dr. Danijel Džino iz Sydneyja.

Jedan od autora Željko Peković istaknuo je kako je u knjizi sadržana povijest Mostara i lokaliteta Starog mosta u Mostaru.

''Naime, gradeći most mi smo arheološki istražili lokalitet, napravili smo rekonstrukcije svih faza lokaliteta od njegovog nastanka pa sve do današnjeg dana. U knjizi smo, isto tako, prikazali faze gradnje mosta i one zanatske, tehničke stvari koje su se tamo napravile'', kazao je Peković.

Govorio je i o posebnosti Starog mosta u Mostaru te kazao kako se u knjizi mogu naći i mostovi većeg raspona, i rimski i mnogi drugi, ali da ovaj ima najtanji luk.

''Lukovi mostova tog raspona imaju metar i sedamdeset pet, metar i devedeset debljinu luka, a mostarski svega 72 centimetra. On je i tehnički vrlo zanimljiv jer je izveden armiranjem. On je trajao 500 godina i trajao bi još sigurno 500 onakav kakav je bio napravljen'', ocijenio je Peković.

Prof. dr. Belamarić istakao je kako je ovo svečani trenutak jer se promovira knjiga koja pokazuje koji su dosezi danas uopće mogući sa konzervatorsko-restauratorskom disciplinom.

''Slučaj mostarskog mosta je danas paradigma, jedan od najljepših primjera uopće znanstvene rekonstrukcije koja nam je pri tom dala i čitav niz rezultata koje nismo ni slutili. Prije svega, ova knjiga pokazuje da je Mostar kao grad zapravo počeo svoj život davno prije nego što smo do sada mislili i da je na mjestu današnjeg mosta postojalo nekoliko mostova ranije i to osjetno ranije. Prema tome, nus produkt same rekonstrukcije je cijeli sklop činjenica koje nam zapravo govore o Mostaru prije Mostara i u tome je najveća vrijednost ove knjige'', naglasio je Belamarić.

Kopirati
Drag cursor here to close