Veselo

'Mala ljetna pričaonica' u Mostaru

Sudionici pričaonice su bili mali korisnici Narodne knjižnice HNŽ, Mostar kao i djeca Udruge produženog boravka „Slagalica Mostar“.
Kultura / Knjige | 16. 06. 2023. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru smjera Menadžment, u sklopu kolegija Projektni menadžment, posjetili su Narodnu knjižnicu HNŽ, Mostar i proveli svoj projekt pod nazivom „Mala ljetna pričaonica“. Sudionici pričaonice su bili mali korisnici Narodne knjižnice HNŽ, Mostar kao i djeca Udruge produženog boravka „Slagalica Mostar“.

Koncept samog projekta su osmislili studenti s idejom kako bi potakli suradnju između dvije obrazovne institucije grada Mostara. Također su željeli naglasiti važnost knjige i literarnih likova za razvoj moralno-etičkih mišljenja djece. U cilju je bio i odgojno-poučni razgovor između djece i studenata, te samo druženje i igra na kraju projekta.

Nakon pročitane priče, uz interakciju, djeci se željela objasniti sama pouka priče. Raznovrsni, zanimljivi i iskreni odgovori djece upućivali su na razumijevanje koncepta iskrenog prijateljstva, podrške i prihvaćanja različitosti kod djece. Uslijedila je kreativna radionica crtanja. Studenti su djecu uputili na zadatak crtanja „lonca prijateljstva“ tj. da nacrtaju svojevrsnu juhu prijateljstva sa „začinima“ koje čine svako iskreno prijateljstvo, poput začina dobrote, ljubavi, iskrenosti, podrške, prihvaćanja, brige i svega onoga što čini pravo prijateljstvo.

„Mala ljetna pričaonica“ je nesumnjivo bila značajno iskustvo za studente jer smo uvidjeli kako je malo potrebno za dječju radost i smijeh. Vidjeli smo da naš entuzijazam, kreativnost i pristupačnost može djeci puno značiti, te koliko nama samima znači dječja zahvalnost. Nakon realiziranog projekta osjećali smo se ispunjeni i prepuni novonastale fascinacije za životom nadahnute upravo dječjim odgovorima na naša razna pitanja. Na samom kraju, jedan od ciljeva projekta je bio poticaj, za nas same i naše kolege, na veću razinu volontiranja ovog tipa u neprofitnim lokalnim organizacijama. Mislim da smo uspjeli u tome.“ izjavili su studenti.

U Narodnoj knjižnici HNŽ Mostar u sklopu projekta "Mostar čita" u tijeku je akcija "Knjige na sunce" u kojoj svi korisnici mogu posuditi do pet knjiga na duži period. Prilika je to da se na odmor ili ljetni raspust ne ode sa samo jednom knjigom nego sa više dobrih knjiga! Cilj ove akcije je popularizacija knjige i čitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close