Lira

Mađarska knjižara žalit će se na kaznu zbog LGBT romana

Krisztian Nyary, kreativni direktor u Liri i spisatelj, rekao je da je kazna nesrazmjerna, da je zakon nejasan i da će knjižara posegnuti za pravnim lijekom.
Kultura / Knjige | 14. 07. 2023. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lira, druga najveća knjižara u Mađarskoj, u petak je priopćila da će poduzeti pravne korake nakon što je dobila veliku novčanu kaznu zbog prodaje romana s LGBT tematikom za maloljetnike koji nije bio u zatvorenom pakiranju.

Vlasti Budimpešte su u četvrtak kaznile Liru s 12 milijuna forinti (36.000 dolara) zbog prodaje strip romana britanske autorice Alice Oseman "Heartstopper", na odjelu za maloljetničku književnost, ali bez obvezne plastične ambalaže, čime je prekršila zakon.

Krisztian Nyary, kreativni direktor u Liri i spisatelj, rekao je da je kazna nesrazmjerna, da je zakon nejasan i da će knjižara posegnuti za pravnim lijekom.

Vlada premijera Viktora Orbana promiče kršćanske, konzervativne vrijednosti i 2021. je donijela zakon koji zabranjuje "prikazivanje i promicanje homoseksualnosti" među mladima od 18 godina, ne obazirući se na oštre kritike udruga za ljudska prava u Europskoj uniji.

Zakon koji, kako tvrde vlasti, ima za cilj zaštititi djecu, izazvao je tjeskobu u LGBT zajednici.

To nije prvi put da je knjižara kažnjena zbog kršenja tog zakona. Najnovija kazna dolazi dva dana prije Parade ponosa u Budimpešti.

Ranije u petak su veleposlanstva SAD-a, Njemačke i 36 drugih zemalja pozvale mađarsku vladu da zaštiti prava LGBT osoba i povuče zakon koji je diskriminatoran prema toj zajednici.

Europska komisija je 2021. pokrenula postupak protiv Mađarske zbog tog zakona koji smatra diskriminacijom na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close