3. lipnja

Komemoracija za Ljubicu Ostojić i u Mostaru

Komemoracija u Sarajevu bit će održana s početkom u 12 sati, dok će u četvrtak 3. lipnja u 11 sati biti upriličena u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, potvrđeno je u Društvu pisaca BiH.
Kultura / Knjige | 31. 05. 2021. u 14:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademija scenskih umjetnosti (ASU) Sarajevo, MESS, Pozorište mladih, PEN Centar u BiH i Društvo pisaca BiH održat će zajedničku komomoraciju za književnicu, dramaturginju, profesioricu ASU Ljubicu Ostojić (1945-2021) u srijedu, 2. juna u Pozorišu mladih u Sarajevu.

Komemoracija u Sarajevu bit će održana s početkom u 12 sati, dok će u četvrtak 3. lipnja u 11 sati biti upriličena u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, potvrđeno je u Društvu pisaca BiH.

Sahrana će biti obavljena u utorak u krugu obitelji.

Književnica, dramaturginja, profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti Ljubica Cica Ostojić preminula je 29. maja u 76. godini u Sarajevu.

Rođena je 20. ožujka 1945. godine u Beogradu, a od konca iste godine sa obitelji živi u Sarajevu.

Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija) u Sarajevu. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih i profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kao dugogodišnji kazališni kritičar u revijama "Odjek" i "Književna revija" te listovima "Oslobođenje" i "Večernje novine“, zatim urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu i dramaturg-suradnik u Mostarskom teatru mladih (MTM).

Od 1994. godine do 2016. godine djelovala je kao predavač Praktične dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u zvanju redovni profesor. Pisala je radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Njena poezija, proza, kritika i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, česki, slovački, grčki, francuski, bugarski…

Članica Društva pisaca BiH bila je od 1974. i P.E.N. centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja.

Kopirati
Drag cursor here to close