Nema plaće

Još jedna sramota države: Knjižnica za slijepe u BiH pred zatvaranjem

''Ova knjižnica, kao i drugih šest institucija kulture od značaja za državu BiH nemaju status proračunskih korisnika i isključivo se sufinanciraju po javnim pozivima'', kaže Pleh.
Kultura / Knjige | 24. 12. 2021. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjižnica za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini u ovoj godini nije dobila nijednu marku za financiranje, a radnici su bez plaća tri mjeseca. Ipak zbog svjesnosti o potrebi korisnika za uslugama ove institucije, ona i dalje preživljava i radi.

Jedinstvenoj instituciji u Bosni i Hercegovini koja već 50 godina slijepim i slabovidnim osobama omogućava korištenje bibliotetske građe, prijeti zatvaranje, piše N1.

''Jedina državna knjižnica koja slijepim osobama omogućava korištenje bibliotetske građe u njima dostupnim tehnikama, a to su Brajevo pismo, audio i digitalna tehnika i uvećani tisak, a da država Bosna i Hercegovina u 2021. godini nije izdvojila nijednu jedinu marku za redovnu djelatnost ove knjižnice pa čak niti za programske aktivnosti'', kazao je Sakib Pleh, direktor Knjižnice za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini.

Uposlenici ove ustanove, posljednja tri mjeseca nisu primili plaću. I oni nažalost dijele sudbinu sa šest institucija kulture kojima nije riješen pravni status.

''Najveći problem jeste što ova knjižnica nije stanovnik nijednog jedinog proračuna u državi Bosni i Hercegovini. Ova knjižnica, kao i drugih šest institucija kulture od značaja za državu BiH nemaju status proračunskih korisnika i isključivo se sufinanciraju po javnim pozivima'', dodaje Pleh.

''I ova ustanova, i mnoge druge, to je jedan teški maraton ove uprave i uposlenika koji naravno imaju svoje obitelji i koji kroz taj teški maraton već godinama pokušavaju'', rekao je Armin Omerović, glumac.

Čitanjem, glasom i emocijom društveno odgovorne osobe, na obostrano zadovoljstvo pružaju korisnicima Biblioteke za slijepe i slabovdine osobe, neprocjenjivu pomoć – jer je njima knjiga jedini prozor u svijet.

''Nisam ni znala koliko će to zapravo koristiti meni, koliko ću zapravo pomoći sebi i koliko će mi to iskustvo značiti u mom glumačkom razvoju. Jako mi je bilo impresivno način na koji pristupaju snimanju i koliko su profesionalni'', navela je Hana Zrno, glumica.

''Posebno se osjećam kada radim ovo, to radim sa punim duhom i entuzijazmom jer želim da sve ono što pročitam ovdje u pisanoj formi to pretočim glasovno'', zaključio je glumac Omerović.

No, nadležni nemaju sluha jer ova jedinstvena institucija koja ima 1.348 korisnika, ne naplaćuje svoje usluge.

Kopirati
Drag cursor here to close