Novi gost programa

Književni most s Alminom Kaplanom u ponedjeljak NPM-u  

Književni most s Alminom Kaplanom u NPM-u u ponedjeljak, 6. 11. u 19 sati.
Kultura / Knjige | 02. 11. 2017. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi gost programa “Književni most” u Narodnom pozorištu Mostar je višestruko nagrađivani pjesnik Almin Kaplan, a program će biti održan u ponedjeljak, 6.11. u 19 sati u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar. Ulaz je besplatan, priopćeno je.

I u ovom izdanju ciklusa “Književni most” s autorom razgovaramo o njegovim knjigama poezije, među kojima i o najnovijoj knjizi “Bukara” za koju je dobio nagradu na konkursu Fondacije za izdavaštvo u 2016. godini i koja će upravo u Narodnom pozorištu Mostar po prvi put biti predstavljena u javnosti. Razgovaraćemo i o “Mostarskoj zbirci”, o njegovom prvom romanu “Trganje” koji ovih dana izlazi iz štampe, o vremenu, svijetu, nama...

 “Književni most u Narodnom pozorištu Mostar, bila bi, da je sreće, jedna od ljepših stvari koje su se dogodile ovom umornom gradu. Njegova važnost nije i ne smije biti u tome što se desio, već što će se, nadam se, nastavi dešavati, dakle trajati. Od pokušaja da se Mostaru vrati književna kulturna scena do sada smo uglavnom vidjeli jako puno onog početničkog entuzijazma koji bi začas splasnuo. Dakle jako puno amaterizma. Nije problem doći do ideje – treba je održavati. Ja se nadam da će Književni most naći svoju publiku i da će živjeti. Moje predstavljanje u Književnom mostu, slagao bih da kažem da me ne raduje. Dobro je, ponekad, družiti se s publikom. To je prilika da neke nove uratke isprobaš i da vidiš kako to zvuči izvan tvoje sobe i kako (na kraju krajeva) na to reaguju potencijalni čitaoci. S druge strane, raduje me da se Književni most dešava u Narodnom pozorištu Mostar – zato što je to jedna od onih institucija koje gradove čine i većim i ozbiljnijim”, izjavio je Kaplan.

 U Književnom mostu, bez uobičajenih promocija, u živom dijalogu autora s publikom razgovaramo o pisanju, o poeziji, umjetnosti, svijetu, vremenu... “Poezijom kao i prozom nastojim zagrebati i vidjeti šta je to dolje ispod stvarnosti. Ili je bolje reći – pisanjem nastojim stvarnost produbiti. U 'Mostarskoj zbirci' sam od sjećanja slagao moj lični Mostar, onakav kakvim ga ja osjećam. U taj Mostar ugradio sam sve ono što sam godinama skupljao i čuvao... 'Bukara' je zbirka o ljudima koji su se negdje zastisnuli (zagubili) u užasu devedesetih, kao one stvarčice što popadnu za komodu i koje najčešće nikada ne nađemo. A ako ih i nađemo, više nemaju nikakve svrhe i budu nam van konteksta njihovog vremena – tužne”, kaže Kaplan.

 O AUTORU:

 Almin Kaplan je rođen 1985. godine. Piše poeziju i prozu. Objavljivao je u mnogim književnim časopisima iz zemlje i regije. Urednik je portala za književnost i kulturu Strane i član je PEN centra Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je četiri nagrade za poeziju među kojima su i nagrade „Mak Dizdar“ i „Risto Ratković“ (prva nagrada za mlade pjesnike). Do sad je objavio knjige: Biberove kćeri (poezija), Čekajući koncert roga (poezija), Ospice (roman u stihovima), Mostarska zbirka (poezija), Bukara (poezija), Trganje (roman). Živi na selu Pješivac-Greda kod Stoca.

Kopirati
Drag cursor here to close