Kamen priča

Knjiga koja povezuje prostore Ravnog i Čapljine, njihovu povijest i narodne predaje

Promocija knjige ''Kamen priča'' autora Igora Bene i Ernesta Markote održana je 13.8.2022. godine.
Kultura / Knjige | 16. 08. 2022. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije ''Ljeto na Trebinji'' u Trebinji na lokvi upriličena je promocija knjige ''Kamen priča'' autora Igora Bene i Ernesta Markote u organizaciji općine Ravno, Hrvatske udruge mladih Popovo, udruge PETKA Perunika iz Čapljine te domaćina i prezentatora Tomislava Batine.

Knjiga ''Kamen priča'' zamišljena je kao spoj književne riječi, za koju se pobrinuo pisac Igor Beno, i likovnih uradaka u obliku kamenica i umjetničkih slika formatiranih u ilustracije, koje su djelo akademskog slikara Ernesta Markote. Osim toga knjiga povezuje prostore Ravnog i Čapljine, njihove poznate i manje poznate lokalitete, mitologiju i toponimiju, povijest i narodne predaje.

Što se književnog izričaja tiče, ovdje se radi o imaginaciji i fantaziji, kojima prethodi iscrpan analitički i komparativni pristup temeljen na povezivanju činjenica, prostora, predaje, toponima i mitova. Od ukupno deset pripovjedaka, njih pet odnosi se na prostor Ravnog, a drugi pet na prostor Čapljine.

Pripovijetke koje se odnose na prostor Ravnog nose nazive: ''Kraljica i junak'', ''Marina krtina'', ''Vodom vođen'', ''Put iz središta Zemlje'' i Početak priče''. Čapljinske priče nose naslove: ''Narukvica'', ''U zrcalu svjetova'', ''Zlatna kula'', ''Mjesečev zamak'' i Vrati kolo kolovratu''. Svaka od pripovjedaka ima istraživačku i povezivačku notu koja nadahnjuje samu fabulu, a ona je uglavnom plod mašte.

Tehnika kamenica je kombinirana tehnika, gdje dominiraju stiropor, komponente emulzije i akrilne boje, koje vizualiziraju materijal kamena. Obrada je reljefna pa se ističu sjene i osvijetljene površine samog oblika koji opisuje kamenice. Dominantan je grubi, plitki reljef, koji podsjeća na oblike stećaka i tako daje dodatnu i završnu fazu vizualizacije kamenica u spoju sa pripovijetkom.

Kamenice koje se odnose na ravanjske priče nose naziv: ''Ovnov svijet'', ''Zaleđeni pir'', ''Vodanovo carstvo'', ''Okamenjeni leopard'' i ''Na kavi s vampirom''; dok su one s prostora Čapljine naslovljene: ''Zagrljaj u ruševini'', ''Voda u odsjaju'', ''Na krilima sunca'', ''Usnuli grobovi'' i ''Zmajevo kolo''

Umjetničke slike rađene su akromatskim tonom gvaš tehnikom na papiru. Način izričaja je ekspresivnog karaktera i predstavlja autorov energični i duboki izričaj same biti i sumiranja pripovijetke.

Kako je ovo bio multimedijalni događaj, napravljena je i audio-vizualna projekcija objašnjenja i citata iz priča za koji su se slikom pobrinuli udruga udruga PETKA Perunika sa snimateljem i predsjednikom Josipom Pavlovićem, te zvukom hercegovački etno-metal bend Terra Slaves, čiji je producent Ivan Bukovac (studio Jaz) za ovu prigodu napravio instrumentalne verzije pet pjesama benda, čiji tvrdi izričaj melosa kamena i zavičaja odlično odgovara duhu pripovijedaka.

Prisutne je u ime predstavnika općine na početku pozdravila Ružica Skaramuca istaknuvši značaj realizacije tiskanja knjige s ovom tematikom čija promocija na ovom zanimljivom i mitskom mjestu najbolje odgovara misteriji tematike knjige i našeg podneblja.

Kvalitetne i analitične recenzije knjizi su dali književnik i publicist Ljubo Krmek te profesorica filozofije i književnosti Ita Lučin. Kako Ita nije bila u mogućnosti doći, Ljubo je na najbolji mogući način dao opservaciju i na Igorov i na Ernestov rad, a uz Ljubu predstavljač je bio i domaćin Tomislav Batina.

Za glazbeni dio programa vokalom i gitarom pobrinuo se glazbenik Mario Bevanda dok je ulomke iz priča interpretativno dočarao Ante Batina. Točkama promocije događaja  upravljala je voditeljica u JP Vjetrenica Helena Brajković, koja je i ovdje, kao i u vjetrenici, bila obučena u vilu.

Za kvalitetnu lekturu knjige pobrinula se Marijana Krmek, dok je ogroman posao oko dizajna, prijeloma knjige, te izrade plakata, letaka i pozivnica napravio Mario Matić.

Ono što je ovom događaju dalo posebnu draž jeste odabir mjesta promocije, tj. mitske lokve u Trebinji, u blizini crkve svetog Roka. Rasvjeta u igri svjetla i sjene, baklje, umjetničke instalacije s kubusima, kamenicama i slikama, audio-vizualne projekcije, recitacije, glazbene točke, voditeljica obučena u vilu iz Vjetrenice – sve je to gledateljstvu davalo mistični doživljaj, koji se provlači i kroz samu knjigu ''Kamen priča''.  

Knjigu je tiksala knjižara Ziral iz Mostara, a tiskanje knjige potpomogli su Grad Čapljina i Općina Ravno, odnosno gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić i načelnik općine Ravno Andrija Šimunović prepoznavši mogućnost poticanja istraživačkog i turističkog momenta koje ove priče mogu motivirati, jer se dotiču nekih vrijednih ali manje poznatih lokacija našeg podneblja, a one samo čekaju da ih netko dotakne i prepozna njihovo blago.

Autori također zahvaljuju svima koji su što razgovorom, što obilaskom lokaliteta, pridonijeli nastanku priča, a to su, uz Josipa Pavlovića i Tomislava Batinu, još i Dragan Bradvica, Zvonko Buntić, Janja Krvavac, Pero i Ljilja Radić, Stanislav Vukorep, Aco Dragićević, Vesna Slobođan, Mario Krečak.

Poslije promocije upriličen je i prigodan domjenak u konobi Ognjište.

Kopirati
Drag cursor here to close