Kućni ljudi

Kaplanu Kočićevo pero!

"Kočićevo pero" dodjeljuje se za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.
Kultura / Knjige | 03. 11. 2022. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književna nagrada "Kočićevo pero" za jesen 2022. godine bit će dodijeljena književniku Alminu Kaplanu za knjigu "Kućni ljudi" u izdanju Izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva.

Član žirija za nagradu Miljenko Jergović je kazao da je Almin Kaplan jedan od najznačajnijih bh. i južnoslavenskih pisaca prvog naraštaja nakon Jugoslavije.

'Kućni ljudi' su dnevnički zapisi koji su prerasli u roman u kojima nas Kaplan vodi kroz svoje dane s obitelji u selu kraj Stoca. Pratimo njegove svakodnevne brige, njegovu borbu za, kako sam kaže, amatersko vrtlarstvo i očekivanje plodova kao i kroz razmišljanja i o svakodnevnim ali i o vječitim upitnicima.

Jergović je istaknuo da je Kaplan pisac vrlo snažne zavičajne ukorijenjenosti, u tematskom, ali iu jezičnom smislu, istovremeno je, na krajnje osviješten način, i pisac cjeline svoga svijeta, koji se prostire dok god je knjiga i pisaca koje Kaplan čita na svome jeziku.

Jergović naglašava da je pobuna Almina Kaplana sasvim "kočićevska", jer je jedinstvena, "kočićevska" je jer je on u svojoj pobuni tako usamljen, u pokušaju da se pomiri svijet i da se, makar i po cijenu vlastite pogibelji i duševnog uznemirenja, strši svojim mirom, sabranošću i pristojnošću iznad općeg prostakluka.

Nagrada "Kočićevo pero" za jesen ove godine, koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka - Beograd, bit će uručena laureatu 11. studenog ove godine na Međunarodnom sajmu knjige InterLiber u Zagrebu na štandu Izdavačke kuće Buybook Sarajevo, najavljeno je iz zadužbine Petar Kočić.

"Kočićevo pero" dodjeljuje se za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Pročitajte intervju Almina Kaplana za Bljesak

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close