Ruski Kalinjingrad

Kantov rodni grad digitalizira njegova djela - oživljavaju se djela filozofa

Na digitalizaciju čeka oko 450 knjiga koje datiraju iz razdoblja od 15. do 20. stoljeća.
Kultura / Knjige | 02. 12. 2023. u 19:54 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Oživljavaju se djela filozofa

U nekoć njemačkom Koenigsbergu ili današnjem ruskom Kalinjingradu pokrenut je ambiciozan projekt digitalizacije stotina rijetkih i starih knjiga, među kojima su one njemačkoga prosvjetiteljskog filozofa Immanuela Kanta, javlja Hina.

''Glavna misija naših knjižnica je očuvanje knjiga. Trenutačno smo angažirani na velikom projektu skeniranja svih knjiga objavljenih prije revolucije [iz 1917.]'',  rekao je Ruslan Aksjonkin, stručnjak i zaposlenik Kulturnog i obrazovnog centra na Baltičkom sveučilištu u Kalinjingradu.

Na digitalizaciju čeka oko 450 knjiga koje datiraju iz razdoblja od 15. do 20. stoljeća.

U fokusu stručnjaka su knjige koje su nekoć pripadale njemačkom prosvjetiteljskom filozofu Immanuelu Kantu, široj čitalačkoj publici najpoznatijem po djelu "Kritika čistog uma" iz 1781. - revolucionarnoj raspravi na 800 stranica o odnosu između znanja i iskustva ili percepcije.

Kant je cijeli život (od 1724. do 1804.) proveo u tadašnjem istočnopruskom gradu Koenigsbergu. Projekt je dio priprema za proslavu 300-te obljetnice njegova rođenja koja se navršava iduće godine.

Nakon kapitulacije Njemačke grad je predan Sovjetskom Savezu i naseljen sovjetskim stanovništvom, a njemačko je bilo protjerano.

''Vrlo je malo autentičnih predmeta koje povezujemo s Kantom, no imamo Kantova djela objavljena za njegova života. Neke od knjiga koje pripremamo za digitaliziraju nisu stoljećima bila otvarane. U nekima smo pronašli osušeno lišće ili rupčiće, a na rubovima istrošenih stranica skice i žvrljotine'', rekao je Aksjonkin.

Kopirati
Drag cursor here to close