Klub knjige Ivo Andrić

Jergović u Mostaru!

Događaj će moderirati Nino Šarac, a s piscem će u Klubu knjige Ivo Andrić, razgovarati Almin Kaplan.
Kultura / Knjige | 19. 06. 2023. u 11:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miljenko Jergović napokon će doći u Mostar. Naime, 22. lipnja u mostarskom Klubu knjige Ivo Andrić bit će upriličena književna večer s ovim piscem na kojem će, uz razgovor o knjigama 'Trojica za Kartal' i 'Imaginarni prijatelj', biti govora o cjelokupnom piščevu opusu.

Događaj će moderirati Nino Šarac, a s piscem će, od 20 sati, razgovarati Almin Kaplan.

Druga Bosna i drugo Sarajevo

Inače, zbirka priča 'Trojica za Kartal', kao remasterirani 'Sarajevski Marlboro', objavljena je 28 godina nakon prvo izdanja na nagovor poljske prevoditeljice koja mu je predložila da napiše dodatnu, tridesetu priču, a napisao je novih dvadeset i devet.

Jergović je u intervjuu za portal Bljesak.info rekao kako se “Trojica za Kartal” i “Sarajevski Marlboro” ne mogu čitati kao jedna knjiga.

''Ali se mogu čitati usporedo, kao dvije knjige o istoj stvari, o istom osjećaju. Prije trideset godina bili smo djeca jednog drugog vremena. Bili smo drugi ljudi, druga Bosna i drugo Sarajevo. Ali ono što je meni bilo zanimljivo i važno bilo je da pokušam danas napisati knjigu o onome ondašnjem. A da to, ipak, bude knjiga ovog današnjeg mene'', rekao je Jergović u intervjuu za Bljesak.

Knjiga 'Imaginarni prijatelj' objedinjuje niz kratkih tekstova u kojima Jergović portretira likove i osobe, nestvarne i stvarne, iz književnosti, stripa, glazbe, povijesti, religije i sl.

Jergović sam kaže kako ''među ovim portretima ima i onih koji su posvećeni likovima za koje će netko reći da su bili živi ljudi''.

Ni hrvatski, ni bosanski

''Jesu. Ali koja je razlika između njih i onih za koje bismo pouzdano mogli reći da nikada nisu živjeli? U svjedočenju pred sudom – razlika je potpuna. U pripovijesti – nikakva. Da bi netko bio imaginarni prijatelj, ne mora biti izmišljen. Imaginiranje nije iz ništa. Nije, čak ni onda kada se čini da jest. Zapravo, najuzbudljivije je kada se živi čovjek pretvara u književni lik. Iz ništa izmišlja dijete. Odrastao gleda ljude, pa izmišlja iz njih. Ova knjiga nije leksikon ni književni herbarij. Mozaik imaginarnih prijatelja čini mogući autoportret jednog čitatelja i pisca. Ili njegov teritorij. Svaki taj lik moj je lik, iz moje nenapisane ili napisane pripovijesti. Bez obzira na to što ga je imaginirao drugi'', rekao je Jergović koji će napokon doći pred mostarsku publiku.

Novinar i književnik Miljenko Jergović rođen je 28. svibnja 1966. u Sarajevu. Hvaljen je i osporavan. Za sebe tvrdi da nije "nije svodljiv ni na Bosnu, ni na Hrvatsku".  Odrastao je u rodnom gradu gdje je diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu. Od 1994. stalno živi u Zagrebu ili njegovoj okolici. 

''Nisam ni hrvatski, ni bosanski, pripadam samo onima koji moje knjige dobronamjerno čitaju na jeziku na kojem su napisane, bez obzira na to koje su oni nacije'', pisao je Jergović.

Iza sebe ima bogat književni opus preveden na dvadesetak svjetskih jezika.

Kopirati
Drag cursor here to close