Predstavljanje knjige

''Hrvatske novinarske tragedije'' autora Tihomira Dujmovića u Mostaru

U Mostaru će biti predstavljanje knjige ''Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995''.
Kultura / Knjige | 05. 02. 2018. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Najava događaja

Predstavljanje knjige ''Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995'' autora Tihomira Dujmovića najavljeno je za petak 9.veljače 2018. u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru s početkom u 19,00 sati.

U programu uz autora sudjeluje dramski umjetnik Vinko Kraljević, a program modelira književnica Anita Martinac, ujedno i predsjednica Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH koji u suorganizaciji sa Odjelom za Drugi i Domovinski rat organiziraju ovo predstavljanje. Ulaz je slobodan.

 Tihomir Dujmović široj  javnosti poznat kao autor knjiga „Tko mi zabranjuje kolumne?“ i „Hrvatska u raljama djece komunizma“, koje je predstavljao prije nešto više od godinu dana, a koje su probudile zanimanja i otvorile put nekim novim temama, kao u najnovijoj knjizi „Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995“. Inače ovo je sedmo djelo autora koji se ponovno potvrđuje kao svjetionik u prešućenom medijskom linču nad istinom.

Iako je diplomirani pravnik, novinarstvom se bavi još od studenskih dana, radeći u informativnim emisijama Omladinskog radija, a od devedesetih radio je u Globusu, Trećem programu hrvatskog radija, Nedjeljnoj Dalmaciji, Slobodnoj Dalmaciji, bio je dopisnik hrvatske redakcije Deutsche Wellea, Glasu Slavonije, urednikom lista za iseljenike „Matica“, potom urednikom Plavog radija, te Radio Trsta u Rijeci, kolumnist Večernjeg lista do autorstva u TV talk showa Opasne veze i Intervju tjedna na Z1, te suradnik na HRT-ovoj emisiji Otvoreno i još mnoge druge suradnje. Njegove oštre procjene koje su bile jedne od najčitanijih nisu odgovarale kreiranom medijskom prostoru te je često smjenjivan baš zbog svog zalaganja za istinom, priopćeno je.

U najnovijoj knjizi Tihomir Dujmović rasvjetljava jednu potpuno novu temu koju je istraživao i potkrijepio činjenicama te tako u njoj navodi:

„........gotovo polovica odraslih Hrvata je izgubila građanska prava 1945....“

„........od 330 novinara NDH, 40 je ubijeno, dvojicu su ubile ustaše, čak 38 novinara su ubile komunističke vlasti, stotinu novinara je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 131 novinar je pobjegao u inozemstvo, 45 je promijenilo profesiju, mahom pod pritiskom i samo 27 je dobilo licencu 1945 .... bila je to generacija novinara kažnjena teže nego i jedna novinarska generacija u povijesti svjetskog novinarstva ....“

„.... nakon pada hrvatskog proljeća pedeset novinara je završilo na suđenjima, stotine i stotine urednika i članova uredničkih vijeća širom Hrvatske je izbačeno sa svojih mjesta, na crnim listama se našlo 170 publicističkih imena, te su otjerani u dvadesetogodišnju šutnju protkanu udbaškim terorom...“

„....za četiri mjeseca Domovinskog rata u Hrvatskoj je poginulo tri puta više novinara negoli za sedam godina rata u Vijetnamu ...do sredine studenoga 1991 u Hrvatskoj je ubijeno 18 novinara, ranjena su 23 novinara, a više od stotinu i trideset je uhićeno i na razne načine maltretirano ....“

Kopirati
Drag cursor here to close