Dragan Ilić i Emira Hukić

Alpinistički vodič 'Velež' promoviran u Sarajevu

Autori knjige su Dragan Ilić i Emira Hukić, moderator promocije bio je alpinista i novinar Zehrudin Isaković, a promotori Muhamed Šišić, Muhamed Gafić i Redžep Grabus.
Kultura / Knjige | 19. 12. 2019. u 23:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alpinistički vodič "Velež", knjiga koja je obuhvatila uspone i kronologiju penjanja na ovu bh. planinu u proteklih 50 godina, promoviran je u četvrtak navečer u sarajevskoj Vijećnici.

Autori knjige su Dragan Ilić i Emira Hukić, moderator promocije bio je alpinista i novinar Zehrudin Isaković, a promotori Muhamed Šišić, Muhamed Gafić i Redžep Grabus.

Kako je Feni kazao jedan od autora knjige Dragan Ilić, Alpinistički vodič "Velež" je ujedno kronika uspona, detaljno razrađenih pristupa, te obiluje mnogim informacijama o samoj planini danas, ali i pedeset godina unazad.

''Ideja o nastanku vodiča nastala je nekoliko godina prije ratnih događanja u BiH, ali na žalost tada nismo imali vremena da napravimo takvu knjigu. Dvadesetak godina poslije rata Velež nije nitko posjećivao, a tek 2015. godine Redžep Grabus je započeo akcije obnavljanja staza prema Veležu. Ubrzo se obnovila ideja o stvaranju vodiča za Velež. Danas je dio staza sređen, održavaju se alpinistički kampovi, a ove godine na Veležu smo imali i međunarodni skup alpinista'', objasnio je Ilić.

Vjeruje da će Alpinistički vodič očuvati sjećanje na pionirske uspone na Velež, ali i vratiti ljubitelje planinarstva na planinu koja za takve aktivnosti ima odlične uvjete.

Zehrudin Isaković je podsjetio da je stjenovita barijera planine Velež sa svojih 14 kilometara dužine i od 200 do 400 metara visine, jedna od najdužih i najfascinatnijih na Balkanu, te da su osamdesetih godina prošlog stoljeća alpinisti penjali prve smjerove u barijeri Veleža, ponajviše u središnjem dijelu koji se zove Botin.

Alpinistički vodič "Velež" obiluje stručnim komentarima, opisima, prilozima i fotografijama. Posebnu i dodatnu vrijednost daju mu i tekstovi ključnih penjačkih aktera Veležove stjenovite barijere - Stipe Božića, Muhameda Šišića, Mukrima Šišića, Bojana Pollaka i Zehrudina Isakovića.

Pokrovitelj predstavljanja vodiča je Grad Sarajevo, a organizator Planinarsko društvo "Treskavica", osnovano 1950. godine, koje je tijekom postojanja bilo jedno od vodećih na području Bosne i Hercegovine po broju članova, infrastrukturi i aktivnostima koje su članovi provodili.

Kopirati
Drag cursor here to close