West Herzegowina Fest

U Širokom Brijegu predstavljena ''Splitska dica''

Uz grafički bogato opremljenu knjigu na 240 stranica svi čitatelji na poklon dobijaju i download kod za preuzimanje čak 106 pjesama nikad ranije objavljenog, jedinstvenog odabira skladbi splitskih izvođača koji tematski prati poglavlja u knjizi.
Kultura / Knjige | 02. 08. 2019. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru 17. West Herzegowina Festa u ljetnom baru Garden u Širokom Brijegu predstavljena je knjiga ''Splitska dica – od zidića do vječnosti'' vrlo plodnog hrvatskog glazbenog kritičara, novinara i publicista Zlatka Galla.

Splitu kao važnom glazbenom središtu specifičnog podneblja i mentaliteta i najzanimljivijoj glazbenoj sceni u Hrvata autor je posvetio četiri desetljeća svoga  profesionalnog praćenja glazbe.

''Ono što je specifično za Split, za razliku od drugih urbanih sredina u bivšoj državi, leži u tome da se zapravo glazbena priča i sinergija događalo na kvartovskim zidićima. U Splitu su se stvari događale kvartovski. I zato je bilo moguće da, recimo u predjelu Skalica, na istom zidiću sjede punker Dino Dvornik, tadašnji metalac Gibonni iz Osmog Putnika i s njima Marijan Ban, Neno Belan i pripadnici drugih potpuno različitih profila'', istaknuo je Gall na širokobriješkom predstavljanju svoje knjige.

Foto: Bljesak.info / U Širokom Brijegu predstavljena 

Knjiga ''Splitska dica – od zidića do vječnosti'' izašla u izdanju Croatije Records sastoji se od sedam poglavlja koja predstavljaju dragocjeno svjedočanstvo vremena i kulturnog života jednog grada.

Ne retuširajući povijest “naknadnom pameću” autor je knjigu utemeljio na svojim kritikama i zapisima s lica mjesta i vremena prateći spomenutu scenu od njezinih ranih, zabavno-glazbenih početaka, do najnovijih uradaka aktualnih protagonista bujajuće neovisne scene.

Foto: Bljesak.info / U Širokom Brijegu predstavljena 

''Autoru nije bilo lako sve to prikupiti na jedno mjesto. Posebno primijećujem kako kroz svoje novinske tekstove koje objavljuje u brojnim novinama i časopisima i kritizira i žali za vremenom od 1980. do 1985. godine kada nitko ništa ne objavljuje sa splitske pop-rock scene, premda je bilo jako puno bendova i demo snimaka'', rekao je direktor Mediteran Film Festivala Tomislav Topić koji je, uz moderatora i voditelja Borisa Čerkuča, bio Gallov domaćin na predstavljanju u Širokom Brijegu.

Uz grafički bogato opremljenu knjigu na 240 stranica, Croatia Records svim čitateljima na poklon daje i download kod za preuzimanje čak 106 pjesama nikad ranije objavljenog, jedinstvenog odabira skladbi splitskih izvođača koji tematski prati poglavlja u knjizi.

Foto: Bljesak.info / U Širokom Brijegu predstavljena 
Kopirati
Drag cursor here to close