Kulturni susret Mak Dizdar

SDA 'pao' po Maku Dizdaru

KO SDA HNŽ osuđuje nacionalističke poruke koje se šalju kulturnim susretom ''Mak Dizdar''
Kultura / Knjige | 27. 09. 2018. u 17:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski odbor SDA HNŽ najoštrije osuđuje nacionalističke političko-ideološke poruke koje se šalju manifestacijom ''Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret Mak Dizdar'', a koja se od 27. do 29. rujna ove godine održava u tzv. ''južnohrvatskim'' gradovima Neumu, Metkoviću, Pločama, Opuzenu, Čapljini i Stocu.

Neum, Čapljina i Stolac nisu niti mogu biti ni ''južnohrvatski'' ni hrvatski gradovi već su to gradovi u državi Bosni i Hercegovini u kojima žive i Bošnjaci i drugi građani Bosne i Hercegovine, navedeno je u priopćenju SDA.

''Mak Dizdar nije hrvatski već bošnjački i bosanskohercegovački pjesnik – pokušaj smještanja Maka Dizdara u okvire hrvatske književnosti anahroni je nastavak ideološko-političkog procesa proglašavanja Bošnjaka 'hrvatskim cvijećem'' i Hrvatima, što Bošnjaci nikad nisu i nikad neće biti.

Nekropola Radimlja i stećci te cjelokupno naslijeđe srednjovjekovne bosanske države jesu isključivo bosanskohercegovački, a najavljeno polaganje cvijeća na nekropoli Radimlja samo je još jedan uzaludni pokušaj da se bosanski srednji vijek proglasi hrvatskim, a naši preci pod stećcima Hrvatima, što oni nikad nisu bili'', priopćeno je iz SDA, koji smatra krajnje skandaloznom organizaciju manifestacije „Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret Mak Dizdar“.

''Riječ je o grubim predizbornim provokacijama, ali i o još jednom pokušaju da se jedan neotuđivi dio Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa lažno i netačno proglasi hrvatskim, što prepoznajemo i kao još jedan pokušaj oživljavanja tzv. „Herceg-Bosne“ i stvaranja tzv. „trećeg entiteta“, ovaj put u oblasti kulture i nauke. Zato najavljene sudionike ove manifestacije pozivamo da se ograde od ovih političko-ideoloških nastojanja i da ne sudjelujju u daljnjem nacionalističkom razaranju Bosne i Hercegovine i marginaliziranju Bošnjaka i ostalih nehrvata u tom dijelu Hercegovine'', priopćeno je iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close