Za ljubitelje književnosti

Mediteranski festival knjige u Splitu

Nakon što je u srijedu svečano otvoren, peti Mediteranski festival knjige nastavlja se danas
Kultura / Knjige | 28. 09. 2022. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je u srijedu svečano otvoren, peti Mediteranski festival knjige nastavlja se u četvrtak, 29. rujna u Velikoj dvorani SC Gripe nizom zanimljivih promocija, radionica, druženja uz knjigu.

Već u 11 sati čeka nas u programu Kolibrić promocija prve slikovnice splitskog majstora trilera, kolumni i kratkih priča Jurice Pavičića Tri kuće, tri prijatelja, nastala u suradnji s ilustratoricom Klarom Rusan. Priča je to o trojici prijatelja, Serđu, Tomi i Roku koji žive u istoj splitskoj ulici, štorija o snazi prijateljstva, moći poštenja i nadi.

Popodne je u Velikoj dvorani rezervirano za ovogodišnju Zemlju u fokusu Crnu Goru. Iz programa Mare Nostrum izdvajamo promociju zbirke triju drama Aleksandra Radunovića Popaja Leptir, Istraga i Noć koje uz autora predstavlja Jasen Boko.

Slijedi panel iz ciklusa Mediteranski brevijar nazvan Crna Gora – danas i sutra, na kojoj uz moderatora Damira Pilića sudjeluju crnogorski pisci i intelektualci Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Aleksandar Radunović Popaj i Vladimir Vojinović.

Bit će to prilika da čujemo kojim putem kreće susjedna nam mediteranska zemlja u kojoj baš oko budućnosti postoje izrazito oprečni stavovi pripadnosti Otvorenom Balkanu, Europskoj uniji ili nekom trećem rješenju.

U programu Mudri libri u četvrtak se predstavljaju dva publicistička i znanstvena djela, Adolfove uši (Berlinski dnevnik) Marka Pogačara, te Što riba zna? Jonathana Balcombea. Prvu će uz autora predstaviti Kruno Lokotar, a riječ je o dnevniku kojeg je Pogačar vodo u Berlinu 2021. godine, pišući o sebi, ali i o sadašnjosti i prošlosti Berlina, a to onda znači o smrti koja se upisuje u historiju grada. U ogledalu izabranog grada pojavljuje se i Pogačarev Split i njegova sjećanja na djetinjstvo.

Što riba zna?, pak, djelo je u kojem nas biolog Balcombe vodi morima, rijekama i jezerima donoseći nam tajni i poznati život riba, prikazujući ih kao živahne pojedince s osobnošću, umom i uzajamnim vezama. Knjigu će predstaviti Sanja Matić-Skoko i Jakov Dulčić, uz moderiranje Miše Nejašmića.

Naravno, i u četvrtak i svakog dana MFK nudi iznimno bogat program za djecu i mlade u Velikom i Malom Bookvariju

Sve informacije o sajmu, festivalu, radionicama i drugim događanjima bit će redovito objavljivane na mrežnim stranicama Festivala (https://mfk.hr) te društvenim mrežama Festivala (MFK Facebook i MFK Instagram).

Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je od 10 do 20 sati u srijedu, četvrtak i nedjelju dok je u petak i subotu od 10 do 21 sat.

Kopirati
Drag cursor here to close