Zanimljiv repertoar

Travanj u Narodnom pozorištu u Mostaru

''Heroj nacije'' je crna komedija o utjecaju vječnih i nedodirljivih medija na život običnih smrtnika.
Kultura / Kazalište | 28. 03. 2022. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 1. travnja mostarska publika će imati priliku pogledati predstavu ''Huzur'' nastalu prema istoimenom romanu istaknute bh. autorice Martine Mlinarević – Sopte u dramatizaciji Adnana Lugonića i režiji slovenačke filmske i pozorišne redateljice Alme Lapajne. Glazbu za predstavu potpisuje poznati regionalni kompozitor Rambo Amadeus.

Ova predstava se na uzbudljiv i emotivan način bavi pitanjima feminiteta kroz priču o preživljavanju i oživljavanju glavne junakinje, koja nakon dijagnoze raka dojke odluči drastično promijeniti svoj život. Uprkos teškoj bolesti, i dominaciji unutarnjeg glasića, glavnog izvora njenih sumnji i strahova, protagnoistica nastoji vratiti kontrolu, ili barem prividan osjećaj kontrole, nad sobom i svojim životom, upravo kroz suočavanje sa vlastitom slabošću i intrizičnim strepnjama, progovaranjem o njima. Vizualni izražaj predstave prati kompleksnost i dubinu teme kojom se bavi, kroz upotrebu savremenih pozorišnih sredstava poput implementacije video projekcije. Scenografiju potpisuju rediteljica i istaknuti slovenački scenograf Tomaž Marolt.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić, Emir Sejfić, Saša Oručević, Amela Kreso, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo i Goran Lozo, dok se na filmskom platnu pojavljuju i Fatima Kazazić Obad, te rah. Šerif Aljić.

Sljedeći petak, 8. travnja, na repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru je predstava ''Ajmo na fuka'' autora i reditelja Dragana Komadine, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. ''Ajmo na fuka'' je predstava o bolnim ranama mostarskog društva i generacije koja se našla na različitim stranama u zaraćenom, i ''pomirenom'' Mostaru. Ova predstava ukazuje na apsurdnost i besmisao rata, i na kobne posljedice koje isti ostavlja na društvo, na pojedinca, i na odnose među ljudima. U predstavi igraju Saša Oručević i Robert Pehar.

Predstava ''Heroj nacije'' Ivana M. Lalića u režiji Gorana Damjanca, i dramaturgiji Kemala Bašića, je na repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru u petak, 15. travnja. Naslovni heroj nacije, obični građanin iz radničke klase, Budimir Životić, nađe se na raskolu između realnosti i realitya, u trenutku u kojem pitanje njegovog života i smrti postane pitanje televizije, senzacije i gledanosti. ''Heroj nacije'' je crna komedija o utjecaju vječnih i nedodirljivih medija na život običnih smrtnika. Scenografiju za predstavu je radila Azra Imamović.

U predstavi igraju Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Vedran Vilogorac i Dražen Pavlović, kao gost.

Nastala u režiji i adaptaciji Jasmina Krpe, predstava ''Bilo jednom...'' vrlo brzo se uspostavila kao omiljena među mostarskom publikom. Ova životna predstava o ljubavi, prolaznosti i neprolaznosti iste, i sitnicama koje život znače je na repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru 22. travnja. Nastala je prema jednoj od najizvođenijih komedija u regionu, ''Čorbi od kanarinca'' Miloša Radovića. Ipak, ova interpretacija poseže i inzistira i na dramskim elementima ove komedije, u nastojanjima da se o banalnostima života izbjegne igrati na banalan način.

U predstavi igraju Ajla Hamzić i Emir Sejfić.

Izvedbom predstave ''Alfa Beta'' Teda Whiteheada u režiji Saše Oručevića, 29. travnja zaključuje se travanjski repertoar Narodnog pozorišta u Mostaru.

Tekst ''Alfa Beta'' britanskog dramatičara Teda Whiteheada je sedamdesetih godina u Royal Court u Londonu izazvao pometnju, kao izuzetno intenzivan prikaz zarobljenosti snažnih pojedinaca u braku u kojem manjka međusobnog razumijevanja i komunikacije, a otuđenost postepeno uzima sve više maha. Individualnost dramskih likova u ovom tekstu postavljena je nauštrb održavanju privida idiličnog i skladnog bračnog života, ili života u zajedništvu općenito.
Rediteljska interpretacija Saše Oručevića, u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru, dodatno poentira univerzalnost i značaj propitivanja smisla braka i suočavanja sa dubokim, intimnim strahovima. U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

U travnju počinje i rad na novoj predstavi u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru, o kojoj će uskoro biti dostupno više informacija, priopćeno je iz NPM.

Ulaznice za sve programe su u prodaji, a cijena ulaznice je 10 KM, s popustom za učenike, studente i umirovljenike 5 KM.

Mogu se kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervirati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na Facebook i instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close