Nagrade

HNK Mostar: Izabrani najbolji tekstovi mladih autora

Autorica Dorotea Šušak proglašena je laureatom ''Nagrade za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina''. Autorici pripada plaketa i novčani dio nagrade u ukupnom neto iznosu od 1.500,00 EUR.
Kultura / Kazalište | 27. 12. 2022. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na javni poziv za Nagradu za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, koji je raspisalo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, pristiglo je važećih 16 dramskih tekstova. Glavna mu je svrha poticanje dramskog stvaralaštva, prije svega među mladim autorima.

Povjerenstvo u sastavu Mladen Bićanić, Dragan Komadina, Jelena Kordić Kuret i Ivan Vukoja odluku o najboljem tekstu – riječ je o drami ''Ejetovi i Ejdijini unuci: Tiho snivaj ljubavi'' autorice Dorotee Šušak iz Zagreba – donijelo je većinom glasova. Ovaj je dramski tekst priča o muškoj Medeji iliti filicidu – ubojstvu sinova temeljena na strašnom zločinu koji je počinio Austrijanac Harald Kopitz u rujnu prošle godine Zagrebu. Ova drama impresionira svojim jezično-stilskim ludizmom i dosljedno provedenim pseudotragedijskim diskursom koji dramaturški posve korespondira s tematskim okvirom cijele priče. Autorica Dorotea Šušak proglašena je laureatom ''Nagrade za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina''. Autorici pripada plaketa i novčani dio nagrade u ukupnom neto iznosu od 1.500,00 EUR.

Odluka za drugonagrađeni tekst ''Sobarica'' Filipa Pažina, Mostarca s berlinskom adresom, također je donesena većinom glasova. Riječ je o dramskom tekstu s osvježavajućim elementima situacijske komike koje autor razrješuje u maniru komedije zabune, dajući vrlo diskretno i socijalni i moralni portret društva, ali i nudeći jedno duboko spisateljsko razumijevanje za likove koje opisuje. „Sve što su nam ukrali“ Ane Dragozet iz Viteza i ''Vrli srednji vijek'', autora Denisa Ćosića iz Požege ravnopravno dijele treće mjesto. U prvom slučaju riječ je o zanimljivom, zanatski vještom pristupu cijeloj galeriji likova, smještenoj u okvir dramskog ''kad bi'' i zbilje. Ambiciozan je to prikaz, ne samo ljudi koji ne mogu izići iz rata, nego i onih kojima su mladost i život doslovno ukrali vlastiti očevi. U drugom slučaju riječ je o vješto komponiranoj i strukturiranoj drami uronjenoj potpuno u metaforu, a sve u naoko formi bajke, mita ili neke davne legende čije smo tvorce zaboravili, ali ono izrečeno je ostalo sačuvano.

Autoru drugonagrađenog teksta, osim plakete, pripada i novčana nagrade u iznosu od 500 EUR, dok autorica i autor koji dijele treće mjesto dobivaju plakete i ravnopravno dijele novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR.

Glavna je svrha natječaja poticanje dramskog stvaralaštva, prije svega među mladim autorima. Ovim se natječajem HNK Mostar uspostavlja i kao institucija koja želi pružati kontinuiranu potporu razvoju suvremenog dramskog teksta kao bitne sastavnice hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close