Bugojansko lutkarsko bijenale

Lutkopolis ugostio lutke iz Sarajeva i Osijeka

Najmlađi gledatelji su bili oduševljeni razigranom igrom Sarajlija pod vodstvom Maria Drmaća.
Kultura / Kazalište | 13. 09. 2023. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

12. rujna 2023., održan je drugi dan XII. Bugojanskog lutkarskog bijenala. Lutkopolis je danas na daske koje život znače ugostio lutke iz Sarajeva i Osijeka, a najmlađi ljubitelji lutkarske umjetnosti, kao i oni stariji uživali su u predstavama.

U 11 sati, glumci i lutke iz Pozorišta mladih Sarajevo predstavile su se najmlađim pozorišnim gledateljima predstavom ''Olovni vojnik'' u režiji Maria Drmaća.

Novo ruho i snaga ljubavi

Drmać o ''Olovnom vojniku'' kaže da je to priča o ljubavi i prijateljstvom, a Olovni vojnik snagom ljubavi koja mu je pružila balerina pobjeđuje sve prepreke i nedaće.

Najmlađi gledatelji su bili oduševljeni razigranom igrom Sarajlija pod vodstvom Maria Drmaća, a i oni iskusniji, stariji stanovnici Lutkopolisa nisu bili uskraćeni, te su se vraćajući u djetinjstvo i prave vrijednosti, Lutkopolisu dali novo ruho i snagu ljubavi i prijateljstva da da ovogodišnje Bijenale bude najbolje do sad.

U predstavi igraju: Mirza Dervišić, Ajla Cabrera, Belma Lizde Kurt, Sanin Milavić, Alma Merunka, Elma Ahmetović, Anita Kajasa Memović i Dino Sarija, dok scenografiju i kostim potpisuje Narda Nikšić, dramaturgiju Džejna Hodžić, muziku Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović, za kreaciju lutaka bila je zadužena Nadja Vasileva, a za njihovu izradu i izradu lutkarskih elemenata su bili zaduženi Nadja Vasileva, Darko Kovačovski i Mirjana Čistopoljski, inspicijentica je bila Dženana Fazlić, a AD animacija Semir Krivić.

Nakon predstave, održan je okrugli stol čiji je moderator Strajo Krsmanović, gdje su članovi žirija i članovi dječijeg žirija imali priliku podijeliti svoja pozitivna iskustva o predstavi.

Djedova priča

U 14 sati, u pratećem programu Bijenala, održana je predstava ''Djedova priča'' Dječijeg kazališta ''Branka Mihaljevića'' u Osijeku u režiji Maje Lučić.

Maja je stalni građanin Lutkopolisa, i značajno i nasmijano lice koje kako Bijenale, tako i Susrete kazališta lutaka čini pozitivnijim.

Predstava ''Djedove priče'' donosi nezaboravno iskustvo iz djetinjstva kroz priče koje djedovi i bake pričaju svojim unucima prije spavanja. Ova predstava ističe važnost bliskosti među generacijama koja se razvija kroz vrijedne trenutke. U savršeno razigranoj igri Ivice Lučića i Tene Milić Ljubić, i kroz toplinu koju na gledatelje oni prenose, mudrost njihove igre i vladanje scenom, možemo primjetiti sentimentalnu povezanost sa pričama koje na sceni oživljavaju. Kroz likove vještica, vukova i drugih čudovišta, djedovi su tajno prenosili znanje i iskustvo na mlađe generacije. Maja Lučić, pored režije, potpisuje i scenografiju za ovu predstavu, a muziku potpisuje Petar Eldan, doke je Alena Pavlović bila zadužena za oblikovanje lutaka i kostime, a za svjetlo i ton bio je zadužen Igor Elek.

Nakon toga, u 17 sati u Pozorišnoj dvorani Kulturno sportskog centra Bugojno, još jedna Osiječka ekipa je stala na daske koje život znače. Predstava ''Savršen život'', u režiji Sare Lustig, pod okriljom Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, je predstava koja prati život ljudi u gradu satkanom od pravila, jednu obitelj satkanu od pravila, jednog tatu koji voli pravila i njegovu savršenu ženu. A predstava zapravo govori o djevojčici koja se zove Ana, i svemu što dolazi nakon njenog rođenja. (Lustig o predstavi).

Mentorstvo predstave ''Savršen život'' potpisuje Tamara Kučinović, likovno oblikovanje i oblikovanje svjetla, te izbor muzike potpisuje redateljica Sara Lustig, a u predstavi igraju: Matko Trnačić, Laura Kolesarić, Mateja Tustanovski, Luka Selman, Gabriela Redžić i Toni Leaković.

Nakon toga, tradicionalno je održan okrugli stol, na kojem se razgovaralo o dvije osiječke predstave.

U srijedu, 13. rujna, gledatelji će imati priliku pogledati predstavu Dječijeg pozorišta ''Eko-Art'' Bugojno ''Patuljak tajnog imena'' u 16 sati. Predstave u 11 i 14 sati, ''Pliva patka preko Drave'' Dječijeg pozorišta Branka Mihaljevića u Osijeku i ''Ronja – razbojnikova kći'' Teatra za decu i mladinci Skopje su otkazane iz tehničkih razloga.

Kopirati
Drag cursor here to close