Ne sviđa se ni autoru

Traži se zabrana planetarno popularne božićne pjesme: ''Stihovi su rasistički''

Pjesmu su 1984. godine napisali Bob Geldof i Midge Ure, kako bi skrenuli pozornost na glad u Etiopiji, a od tada se svira svakog Božića.
Kultura / Glazba | 16. 12. 2021. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo je svima poznata božićna pjesma Band Aida Do They Know It’s Christmas?, no posljednjih dana na internetu se priča o stihovima ove pjesme, koji su za mnoge problematični, piše Index.hr.

Pjesmu su 1984. godine napisali Bob Geldof i Midge Ure, kako bi skrenuli pozornost na glad u Etiopiji, a od tada se svira svakog Božića.

No poruka pjesme naišla je na kritike čak i u to vrijeme i mnogi ljudi ne mogu vjerovati da je pjesma i danas toliko popularna.

Spisateljica i aktivistica Saira Rao citirala je stihove iz pjesme na Twitteru: "Ovog Božića u Africi neće biti snijega. Najveći dar koji će dobiti ove godine je život. Gdje nikad ništa ne raste. Nema kiše niti rijeka teče. Znaju li oni da je božićno vrijeme?"

"Molim radiostanice da prestanu puštati ovu rasističku pjesmu", dodala je.

Dr. Asher Larmie složio se s njom.

"Pjesma je izrazito rasistička i treba je zabraniti na radiju. Eto. Rekao sam to."

Brojni komentatori počeli su pisati isto.

"Posjedujete li kartu? U Africi postoji sedam glavnih rijeka", napisao je jedan korisnik Twittera.

"Nikad ništa ne raste? Pogledajte dokumentarac o divljim životinjama. Snijega neće biti ni u Engleskoj", dodao je drugi.

Ni sam Geldof nije obožavatelj pjesme. Govoreći za australski Daily Telegraph 2010. godine, rekao je: "Ja sam odgovoran za dvije najgore pjesme u povijesti. Jedna je Do They Know It’s Christmas?, a druga je We Are The World."

Kopirati
Drag cursor here to close